Spanje bereidt zich voor op nieuwe overstromingen: kritiek op crisisaanpak groeit

Na de verwoestende overstromingen van oktober staan verschillende regio’s in Spanje opnieuw op scherp. Catastrofale regenval dreigt opnieuw delen van het land te teisteren, terwijl de kritiek op de aanpak van de ramp blijft toenemen.

De Spaanse autoriteiten hebben rood alarm afgekondigd voor Catalonië en de regio Málaga. Voorspellingen wijzen op zware regenval van meer dan 180 mm per 12 uur. De waarschuwingen komen slechts enkele weken na de dodelijke overstromingen in de oostelijke regio van Spanje, waarbij minstens 223 mensen omkwamen en de schade aan huizen en infrastructuur aanzienlijk was.

In reactie op de nieuwe dreiging zijn scholen in Valencia preventief gesloten. Lokale autoriteiten dringen er bij inwoners op aan om binnen te blijven, reizen te vermijden en vooral uit de buurt van rivieren en ravijnen te blijven. Soortgelijke maatregelen werden genomen in de regio’s Catalonië, de Balearen en Andalusië. Evacuatieplannen zijn in werking gesteld en de weersomstandigheden worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Kritiek op overheidsreactie groeit

De recente natuurrampen hebben geleid tot fel debat over de effectiviteit van de noodprocedures. De tweede vice-premier van Spanje benadrukte dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun personeel tijdens situaties met rood alarm. Werknemers mogen afwezig zijn indien de weersomstandigheden gevaarlijk zijn. De minister voor Territoriaal Beleid lichtte de maatregelen toe die de regering heeft genomen na de ramp in oktober, terwijl de minister van Defensie binnenkort de Senaat zal informeren over de lopende hulpverlening.

De regionale premier van Valencia heeft onder druk van de publieke opinie enkele kabinetswijzigingen doorgevoerd, maar blijft zelf aan als premier. Demonstranten eisen zijn aftreden vanwege de gebrekkige communicatie en coördinatie tijdens de ramp. De premier legde de verantwoordelijkheid deels bij de nationale agentschappen die naar verluidt te laat waren met waarschuwingen aan de bevolking. Ondertussen bezocht de koning van Spanje de zwaar getroffen gebieden in Valencia om hulpverleners te ontmoeten en de situatie ter plaatse te beoordelen.

Klimaatverandering en internationale druk

In gemeenschappen die eerder zwaar getroffen werden, treffen bewoners nu al voorzorgsmaatregelen om hun huizen te beschermen tegen de mogelijke nieuwe overstromingen. De Spaanse premier gebruikte de recente ramp tijdens een klimaattop in Azerbeidzjan als een voorbeeld van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Hij waarschuwde dat deze gebeurtenissen niet op zichzelf staan en riep de internationale gemeenschap op om onmiddellijk actie te ondernemen om verdere risico’s te beperken.

Meer
Lees meer...