Rusland waarschuwt voor dreiging van directe militaire confrontatie met het Westen

De spanningen tussen Rusland en het Westen lopen verder op. De hoogste inlichtingenofficier van Rusland waarschuwt voor de ernstige gevolgen van een directe militaire confrontatie. De waarschuwing volgt op recente gebeurtenissen rond het conflict in Oekraïne en zet de internationale gemeenschap op scherp.

In een krachtige verklaring waarschuwde de Russische inlichtingenchef dat een directe militaire confrontatie met het Westen over Oekraïne rampzalig zou zijn. Volgens het Kremlin wordt de situatie verslechterd door Westerse steun aan Oekraïne, waaronder de levering van geavanceerde wapensystemen zoals ATACMS-raketten door de Verenigde Staten. Dat meldt Reuters.

Rusland beschuldigt de VS daarnaast van het verstrekken van cruciale logistieke en inlichtingenondersteuning, waaronder satellietgegevens. In reactie heeft Moskou haar nucleaire doctrine aangepast, waardoor het gebruik van kernwapens als reactie op conventionele aanvallen sneller in beeld kan komen.

Oekraïne gebruikt Westerse wapens op Russisch grondgebied

De spanningen liepen verder op na een recente aanval waarbij Oekraïne door de VS geleverde ATACMS-raketten zou hebben ingezet om doelen op Russisch grondgebied te raken. Moskou reageerde woedend en beschuldigde Washington van het direct faciliteren van deze aanvallen.

De VS lijken echter vastbesloten hun militaire steun aan Oekraïne voort te zetten. Zo kondigde president Joe Biden nieuwe pakketten aan met onder meer antipersoneelmijnen. Ook gaf hij goedkeuring voor het gebruik van Amerikaanse wapens bij aanvallen diep in Rusland.

Poetin blijft resoluut

Ondanks de oplopende druk van de internationale gemeenschap, houdt de Russische president Vladimir Poetin vast aan zijn doelstellingen in Oekraïne. Hij benadrukte dat de volledige “demilitarisering” van Oekraïne noodzakelijk blijft. Poetin lijkt open te staan voor gesprekken, maar alleen onder voorwaarden die nauwelijks concessies van Rusland vragen.

Een staakt-het-vuren is volgens hem alleen mogelijk als Oekraïne afziet van lidmaatschap van de NAVO en bepaalde territoriale claims opgeeft.

Verdachte incidenten in de Baltische Zee

Ondertussen ontkent Rusland elke betrokkenheid bij recente sabotage van glasvezelkabels in de Baltische Zee. Het Kremlin noemt de beschuldigingen “ongegrond” en wijst op een gebrek aan bewijs. Dit herinnert aan eerdere incidenten, zoals de explosies bij de Nord Stream-pijpleidingen, waarbij Rusland soortgelijke ontkenningen uitte.

Meer
Lees meer...