Waarom is wakker worden moeilijker in de winter (en hoe los je dat op)


In het kort

  • Ons lichaam vertraagt in de winter, waardoor het moeilijker is om wakker te worden.
  • Minder zonlicht en koudere temperaturen verstoren onze interne klok en ons energieniveau.
  • Positieve inhoud, rustige stretchoefeningen en een verfrissende douche kunnen helpen om gemakkelijker wakker te worden.

Tijdens de wintermaanden kan wakker worden aanvoelen als een monumentale taak. Zware oogleden, herhaaldelijk op de sluimerknop drukken en de verleidelijke warmte van dekens zijn veel voorkomende problemen. Ons lichaam gaat van nature langzamer werken in de winter, waardoor het moeilijker wordt om elke ochtend op gang te komen.

Verschillende fysiologische factoren dragen bij aan dit fenomeen. Terwijl onze lichaamstemperatuur ’s nachts van nature daalt, stijgt hij ’s ochtends meestal om ons te helpen wakker te worden. In de winter is deze daling echter groter, wat resulteert in een langzamere terugkeer naar normale waarden. Bovendien heeft minder zonlicht invloed op onze interne klok, die de slaap-waakcycli regelt. Deze verstoring maakt het moeilijker voor ons lichaam om de overgang naar waakzaamheid te maken.

Waarom wakker worden moeilijker is in de winter

Bovendien wordt cortisol, vaak het “stresshormoon” genoemd, ’s ochtends vrijgelaten om ons te stimuleren. Kou kan echter leiden tot een lagere productie van dit hormoon, waardoor wakker worden nog moeilijker wordt. Tot slot heeft een verminderde fysieke activiteit tijdens de wintermaanden een verdere impact op ons energieniveau en maakt het moeilijker om ’s ochtends in beweging te komen.

Strategieën voor een gemakkelijkere ochtend

Gelukkig zijn er manieren om makkelijker wakker te worden in de winter. Kiezen voor een vrolijk wekkergeluid kan effectiever zijn dan een traditionele pieptoon, waardoor je positiever uit je slaap komt. Druk niet op de sluimerknop, want dit verstoort je slaapcyclus en kan leiden tot sufheid. Ga in plaats daarvan bij het ontwaken aan de slag met positieve en stimulerende inhoud op je telefoon, zoals opbeurend nieuws of inspirerende citaten.

Zachte rekoefeningen en bewegingen terwijl je nog in bed ligt, kunnen helpen om je lichaam te activeren zonder duizelig te worden. Een verfrissende douche, vooral eindigend met een plens koud water, stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor een verkwikkende oppepper.

Eindtip

Vergeet niet te ontbijten bij daglicht of kunstlicht om de werking van je interne klok te ondersteunen.

Meer
Lees meer...