Defensie-uitgaven wereldwijd naar recordhoogte door stijgende wapenverkopen

De wereldwijde militaire uitgaven hebben in 2023 hun hoogste niveau sinds 2009 bereikt. Gedreven door conflicten zoals de oorlog in Oekraïne en spanningen in Oost-Azië zagen de top 100 wapenproducenten een gecombineerde omzet van 632 miljard dollar (594 miljard euro). Dit markeert een stijging van 4,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en zet een trend die in 2024 waarschijnlijk zal doorzetten.

Na een daling van 3,5 procent in 2022, voornamelijk veroorzaakt door verstoringen in de toeleveringsketen en stijgende productiekosten, wisten wapenproducenten zich in 2023 te herstellen. Voor het eerst in de geschiedenis behaalden alle 100 bedrijven in de ranglijst een omzet van meer dan 1 miljard dollar. Analisten van het Zweedse SIPRI, dat jaarlijks deze data publiceert, wijzen op verbeterde productiecapaciteit ondanks blijvende logistieke uitdagingen.

Regionale verschillen

Amerikaanse bedrijven blijven met de helft van de wereldwijde wapeninkomsten de markt domineren, maar hun groei blijft relatief beperkt. Terwijl de twee grootste Amerikaanse wapenproducenten, Lockheed Martin en RTX, zelfs omzetdalingen rapporteerden, bedroeg de gemiddelde groei slechts 2,5 procent.

Europese wapenproducenten zagen hun omzet gemiddeld met slechts 0,2 procent stijgen. Dit wordt toegeschreven aan het blijven voldoen aan bestaande contracten zonder significante nieuwe bestellingen.

In Rusland zagen de twee grootste defensiebedrijven een spectaculaire omzetgroei van 40 procent, met Rostec als uitschieter met een stijging van 49 procent. Turkse wapenproducenten, gesteund door overheidsinitiatieven en export naar conflictgebieden, rapporteerden een gemiddelde omzetstijging van 24 procent. Israëlische bedrijven boekten een recordomzet van 13,6 miljard dollar (12,8 miljard euro), een stijging van 15 procent, voornamelijk door aanhoudende spanningen met Gaza.

Zuid-Koreaanse en Japanse fabrikanten lieten respectievelijk omzetgroei van 39 procent en 35 procent optekenen. Chinese bedrijven zagen een bescheiden stijging van 0,7 procent, mede door een vertragende binnenlandse economie.

Toekomst

Experts verwachten dat de militaire uitgaven in 2024 verder zullen stijgen. Aanhoudende wereldwijde conflicten en geopolitieke spanningen zorgen voor een groeiende vraag naar wapens en technologie. Vooral kleinere, gespecialiseerde wapenproducenten lijken hier hun voordeel mee te doen dankzij flexibelere toeleveringsketens.

Meer
Lees meer...