Staking op 13 januari: Studenten op school verwacht ondanks hinder

Op maandag 13 januari staan stakingen gepland in zowel het onderwijs als bij het openbaar vervoer. Deze acties maken deel uit van een bredere actiedag die gericht is op de pensioenkwestie. Hoewel de precieze impact van de stakingen nog niet volledig duidelijk is, volgt hieronder alvast een overzicht van de verwachte gevolgen voor het onderwijs en het openbaar vervoer.

De vakbonden hebben de acties uitgeroepen als reactie op de pensioenplannen van de regeringsonderhandelaars. Volgens de bonden vormen deze plannen een bedreiging voor de pensioenrechten van spoor- en onderwijspersoneel.

Ze uiten vooral zorgen over voorgestelde maatregelen zoals een verhoging van de pensioenleeftijd en aanpassingen in de berekening van pensioenen. De vakbonden vrezen dat deze wijzigingen zullen leiden tot een aanzienlijke verlaging van de pensioenuitkeringen en vinden dat deze voorstellen de waardigheid van het personeel ondermijnen.

Onderwijs

Alle vier de onderwijsvakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, wat kan leiden tot lessen die uitvallen en scholen die gesloten blijven. Ouders wordt aangeraden rekening te houden met mogelijke opvangproblemen voor hun kinderen.

In het hoger onderwijs zullen de gevolgen beperkt zijn. Daar zijn de examens volop bezig en zullen de huidige planningen ook aangehouden worden. Al is dat niet voor elke student goed nieuws, want een ander gevolg van de staking kan ervoor zorgen dat de studenten niet op school geraken.

Openbaar vervoer

De staking heeft natuurlijk ook impact op diensten van NMBS, Infrabel, HR Rail en MIVB. Dat kan ervoor zorgen dat sommige studenten niet op tijd of helemaal niet op school zullen geraken. De NMBS zal 24 uur van tevoren een aangepaste dienstregeling communiceren via de online planner. Bij De Lijn wordt minder tot geen hinder verwacht.

Verschillende universiteiten hebben ondertussen al laten weten dat ze ervan uitgaan dat iedereen rekening houdt met die stakingen en een alternatieve manier zoekt om de examens toch bij te wonen. Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, UHasselt en Universiteit Gent lieten allemaal weten dat iedereen tijd genoeg heeft om een oplossing te zoeken.


Meer
Lees meer...