Nee dus: 15-jarige ontdekte geen verloren stad van de Maya’s. ’t Is gewoon een maïsveld

Leuk is het niet, omdat we het de 15-jarige Canadese jongen echt wel hadden gegund. Maar het verhaal dat de jongste dagen de wereld rondging dat hij door het bestuderen van de sterrenconstellaties één van de belangrijkste Mayasteden had ontdekt, blijkt niet te kloppen. 

Het was wat: aan de hand van oude sterrenkaarten ontdekt een Canadese tiener een verborgen Maya-Stad in de Mexicaanse jungle. Wetenschappers stonden versteld, media waren lyrisch. Maar de verloren stad bestaat niet. Wat de vijftienjarige William Gadoury op satellietbeelden aanzag voor een eeuwenoude ruïne, is in werkelijkheid een verlaten maïsveld.

Gadoury analyseerde 22 sterrenstelsels van de Maya’s en stelde vast dat wanneer hij op een kaart de sterren verbond, de vorm overeenkwam met de positie van 117 Maya-steden. Geen enkele wetenschapper had voordien dat verband vastgesteld. En daar is een reden voor: omdat het er niet is.

Dat zeggen verschillende Maya-experts die op de vondst reageren. Ze bekritiseren de media die het nieuws van de vondst klakkeloos hebben overgenomen.

Theorie

“Ik begreep niet waarom de Maya’s hun steden ver van rivieren hadden gebouwd, op weinig vruchtbare grond in moeilijk toegankelijke bergen”, verklaarde de knaap. “Er moest een andere verklaring zijn en aangezien ze de sterren aanbaden, kreeg ik het idee mijn hypothese te verifiëren”.

Gadoury onderzocht een stelsel dat uit drie sterren bestaat en merkte dat in de overeenkomstige zone slechts twee steden bestonden. “Ik heb mijn ontdekking gedeeld met het Canadese ruimteagentschap, die me een reeks satellietfoto’s van de NASA en het Japanse JAXA bezorgde”, stelde de knaap. Die beelden stelden hem vervolgens in staat één van de vijf grootste Maya-steden te ontdekken. Die ligt in het schiereiland van Yucatan in Mexico en werd De Vuurmond gedoopt.

Milpa. En cannabis …

Maar de plek op de satellietfoto is geen verloren Maya-tempel, maar een verlaten maïsveld, een milpa. Dat zeggen verschillende Maya-experts die satellietbeelden hebben bekeken. De archeologen en antropologen nemen William niets kwalijk: “Hij is duidelijk slim en enthousiast over archeologie en de Maya’s”. Wie wél blaam treft volgens hen zijn de media die geen onafhankelijke experts hebben ingeschakeld.

De tiener heeft overigens wel iemand anders een ferme pad in de korf gezet met zijn “ontdekking”, al deed hij ook dat niet bewust: op de satellietbeelden zouden velden te zien zijn waar cannabis wordt geteeld …

Meer
Lees meer...