Gewoon je bril opzetten en lezen. Zo makkelijk is het nu voor slechtzienden en blinden, want OrCam is een toestelletje dat mensen met een verminderd zicht helpt lezen. Je maakt het vast aan je bril, duidt de tekst aan, en daarna leest het toestel de tekst voor. Hoe dat precies allemaal in zijn werk gaat, kan je in de onderstaande video bekijken:
Een baanbrekend werkje technologie heeft eindelijk onze planeet bereikt. OrCam is een tweedelig toestel dat teksten voorleest aan mensen die niet zo goed kunnen zien of zelfs volledig blind zijn. Het enige wat de drager hoeft te doen is het toestelletje aan hun bril hangen, wijzen naar de tekst die ze willen lezen en die wordt dan vervolgens voorgelezen. En dat is niet het enige, want het toestel kan ook ingesteld worden om commerciële producten, persoonlijke spullen en gezichten van mensen te herkennen.
Wanneer iemand voor een persoon met de OrCam staat, zal het toestel het gezicht van de persoon in kwestie herkennen en zeggen wie het is. “Van zodra het computertje een persoon herkend heeft, moet de drager gewoon op een knop duwen om de naam te horen”, legt Tom Perski, onderdirecteur van het oogheelkundig centrum Chicago Lighthouse, uit aan de Amerikaanse televisiezender ABC.
Hoe werkt het?
“The OrCam neemt eigenlijk een foto van de alinea die wordt aangewezen, en vervolgens wordt die tekst naar de processor verstuurd. Het machientje zet het in zinnen om en zegt ze in het oor van de lezer. En dat allemaal in enkele seconden”, vertelt Perski nog. Glen is al tien jaar blind, en omschrijft het ‘als een vriend die aan je voorleest.’ “Ik kan nu op mijn gemakje de krant lezen, dat kon ik vroeger nooit want het enige alternatief is een vergrootglas”.
De technologie kan levens veranderen voor al diegenen die niet zo goed zien en niet gecorrigeerd kan worden door een bril of een operatie. De OrCam kost zo’n $2.500 à $3.500 dollar en bestaat uit twee delen. Het basisonderdeel, dat eigenlijk een mini-computertje is, heeft de grootte van een brillendoos. De hoofdeenheid weegt minder dan 30 gram en kan aan je bril bevestigd worden door middel van een magneet.
Bron: The Huffington PostBrilliant story about a member who discovered a life changing piece of tech via @RNIB: https://t.co/UW93VYtjml pic.twitter.com/PN4TD8cP08
— Deafblind UK (@DeafblindUK) 18 mei 2016