Shame on you, Vogue: borsten kúnnen niet uit de mode zijn

Borsten zijn uit, schouders en benen zijn in, tenminste da’s wat de nieuwste editie van de Britse modebijbel Vogue zegt. Volgens één van de schrijfsters is mode zodanig verschoven dat de focus niet meer op borsten ligt, maar elders op het lijf. Dat lijkt misschien een stap richting feministische revolutie, maar is dat zo? Want borsten zijn een lichaamsdeel, geen modetrend. Wat als je geen superskinny model bent? Of – erger – wat als je graag je cleavage showt? 

Van de Oscars tot de Vlaamse Televisiesterren en over de Milaan Fashion Week: er is altijd één gegarandeerd hot topic: wie droeg wat en hoeveel liet ze zien? ‘Hoeveel decolleté’, is dan eigenlijk de vraag, want te weinig is te preuts en te veel is vulgair. Maar die tijden zijn veranderd, beweert Vogue, toch nog altijd dé trendsetter op modegebied.

In het nog niet verschenen decemberartikel beweert modejournaliste Kathleen Baird-Murray dat het decolleté op pensioen mag: de focus ligt nu op de schouders, benen en zelfs de buik. En mogelijks heeft ze daar gelijk in. Het rugdecolleté is er, cut-out-dresses beheersen de catwalk en crop tops zijn helemaal terug. Het wijst allemaal op een vrouwvriendelijkere, draagbare mode die wat hoognodige diversiteit brengt in een wereld die frustrerend kortzichtig kan zijn.

Alleen is Vogue met zo’n breed artikel één ding vergeten: vrouwen kunnen hun lichaam niet aanpassen aan de laatste modegril. En borsten zijn geen trend, maar een lichaamsdeel. Dus waarom het decolleté weren? Neemt dit nu écht de druk op vrouwen weg, of heeft de trend een omgekeerd effect?

Een mangerichte vrouwenrevolutie

Nu mikt Vogue op een publiek dat graag bezig is met high fashion en haute couture: ongetwijfeld helemaal on fleek, maar comfortabel kan je het allemaal niet noemen. Daar komt inderdaad langzaamaan verandering in: met BH’s die naadloos en comfortabel zijn, en niet van elke vrouw een lustobject willen maken, of catwalkkledij die niet alles laat zien.

Maar om het cleavage volledig naar de vergeetput te verwijzen, is heel veel vrouwen met een voller (of normaal!) figuur een slag in het gezicht geven. Vooral de redenering erachter is nogal … wel … mangericht. Tot zover de feministische moderevolutie.

“De focus ligt steeds meer op het weerleggen van genderstereotypes. De dagen dat de vrouwelijke seksualiteit smeulend en uitbundig was, in plaats van subtiel, zijn officieel voorbij”, volgens de schrijfster van het artikel, Baird-Murray.

‘Vooruitstrevend’

Klinkt positief, nee? Geef de macht aan vrouwen terug en laat hen zelf beslissen of ze eye-candy zijn of niet. Alleen is dat niet de boodschap die Vogue meegeeft door het decolleté naar de prullenmand te verwijzen. Want je borsten wegsteken omdat de haute couture het zegt, is dat dan zo vooruitstrevend? Moeten die duizenden vrouwen met een cupmaat groter dan een B75 alles wegduwen in een crop top omdat er binnen enkele maanden geen V-halzen meer te vinden zijn? Of wat als je, God verhoede, gráág wat decolleté showt?

In België heeft de gemiddelde vrouw een C-cup, berekende targetmap.com, en in heel West-Europa zitten BH-maten in de lift. Het ziet er dus niet naar uit dat de decolletéloze trend veel voet aan grond zal krijgen. Borsten blijven uiteindelijk een lichaamsdeel, geen modefenomeen. En lichaamsdelen, die gaan nooit uit de mode. Daar was een groot deel van het Vogue-publiek het overigens mee eens, laat een poll van het blad zien. Laten zien of helemaal niet, de keuze ligt, volgens hen, bij de dames.

Meer
Lees meer...