Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft als eerste ziekenhuis in België een procedure toegepast die mensen een ‘light maagverkleining’ geeft. De procedure is geschikt voor mensen die dik zijn, maar nog niet zwaarlijvig genoeg om een klassieke maagverkleining te krijgen.
Je bent ‘obees’ als je BMI meer dan 30 bedraagt, maar dat maakt je nog niet ‘dik genoeg’ om een maagverkleining met terugbetaling van de ziekteverzekering te krijgen. Daarvoor moet je BMI al 40 of meer zijn. Er zijn dus talloze mensen die zich momenteel in een grijze zone bevinden; hun gewicht is niet gezond, maar écht grote gewichtsproblemen hebben ze nog niet.
Zonder mes
Voor die mensen die na het proberen van vele diëten en het doen van sport nog steeds worstelen met hun gewicht, heeft het ZNA nu een oplossing: de ‘light maagverkleining.’ En het beste nieuws? Je moet er niet voor onder het mes en je mag dezelfde dag nog naar huis.
“We snijden niet”, aldus chirurg Stijn Heyman in Het Nieuwsblad. “De patiënt wordt onder volledige narcose gebracht en dan brengen we een flexibele buis in de slokdarm via de mond. Eens die buis in de maag zit, wordt een stuk van de maag dichtgenaaid. De ingreep duurt anderhalf uur en de patiënt mag de dag zelf nog naar huis.”
Volgens Heyman geraak je door deze ingreep 30 tot 45% van je overgewicht kwijt. In een voorbeeld noemt hij een vrouw die begin maart geopereerd werd en nu al acht kilo kwijt is. Hij verwacht dat er jaarlijks zo’n 70 mensen de ingreep zullen ondergaan.
Maagverkleining banaliseren?
Het ziekenhuis is het er niet mee eens dat maagverkleiningen op die manier gebanaliseerd worden. “Wie deze behandeling krijgt, moet wel degelijk ook echt gemotiveerd zijn om zijn levensstijl om te gooien”, zegt Heyman. “Als je dat niet doet, wordt het geen succes en omdat deze nieuwe ingreep minder ingrijpend is dan de klassieke maagverkleining, is het risico ook groter dat je uiteindelijk toch weer aankomt.”
4.000 euro
Een klassieke gastric bypass kost 8.000 euro en de ‘lightversie’ heeft ook een ‘light’ prijs: 4.000 euro. Dat kostenplaatje wordt echter nog niet terugbetaald door de ziekteverzekering, al hoopt dokter Heyman dat daar op termijn verandering in komt: “Het zou veel meer opleveren aan de ziekenkas mocht ook deze ingreep terugbetaald worden. Er zouden minder knie-, rug- en heupproblemen, diabetes en depressies zijn en die zijn nu vaak duurder dan onze ingreep zou kosten aan terugbetalingen.”