Graag kokkerellen maar niet graag naar de winkel gaan, een vaak voorkomend probleem waar nu een oplossing voor is: de foodbox. Extra pluspuntje: je moet ook niet meer eindeloos nadenken over wat je gaat eten. De menu’s worden voor jou samengesteld. Perfect toch? De foodboxbedrijven sprongen dan ook al snel als paddenstoelen uit de grond. Maar welke is de beste? Wij onderzochten vier van de bekendste foodboxleveranciers en vonden duidelijke verschillen. Wij vergeleken Marley Spoon, HelloFresh, Smartmat en Foodbag.
Waar kan je het best je foodbox bestellen? Simpele vraag, maar een heel moeilijk antwoord. Het hangt natuurlijk af van je situatie. Ben je vegetariër? Met hoeveel ben je? Hoeveel maaltijden per week wil je? Moeten het ook kindermaaltijden zijn? Allemaal dingen waar je rekening mee met houden. Daarnaast is er natuurlijk ook de prijs. En zijn die maaltijden eigenlijk wel gezond? Maar geen nood, dat hoeven jullie niet allemaal zelf na te gaan. Daar zijn wij voor!
Aantal maaltijden en personen: winnaar HelloFresh
De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk voor hoeveel personen je maaltijden wil en hoeveel maaltijden dat per week moeten zijn. Dat op zich kan al voor problemen zorgen bij sommige leveranciers, aangezien bij Marley Spoon bijvoorbeeld geen mogelijkheid is om voor drie personen te bestellen (enkel voor twee personen of voor vier personen, waarvan dan twee kinderen).
Bij Marley Spoon en Foodbag is het daarnaast ook niet mogelijk om voor één persoon maaltijden te bestellen. Foodbag geeft wel bij hun ‘Easy Dinner’-menu aan dat je voor één persoon kan bestellen, maar dan zal daar één gerecht dubbel in zitten. Woon je alleen, dan moet je dus sowieso al naar HelloFresh of Smartmat kijken. Wie voor meer dan vier wil bestellen, kan ook enkel terecht bij Foodbag (maximum vijf personen) en HelloFresh (maximum zes).
Ook inzake het aantal maaltijden per week, zijn er duidelijke verschillen tussen de vier. Marley Spoon en HelloFresh zijn het meest flexibel. Je kan er kiezen tussen respectievelijk twee tot vier en drie tot vijf maaltijden per week. Bij Smartmat hang je vast aan drie maaltijden per week, bij Foodbag aan vier. Al kan je daar wel nog kiezen voor de ‘busy day’-optie: een extra kant-en-klare maaltijd.
Keuzevrijheid en aanbod: winnaar Marley Spoon en HelloFresh
Niet alleen voor hoeveel personen en hoeveel maaltijden per week zijn belangrijk, ook het aanbod. Zo bieden alle leveranciers verschillende menu’s aan, en daar zit overal wel eentje bij met maaltijden voor kinderen. Wie graag toch nog zelf een beetje beslist wat ‘ie de komende dagen gaat eten, moet al niet kijken naar Smartmat en Foodbag. Je hebt wel keuze uit menu’s, maar die liggen dan wel vast. Bij Marley Spoon en HelloFresh heb je zelf nog de keuze uit tien gerechten. Je kan je wel inschrijven voor een bepaald menu maar kan daar steeds gerechten in wijzigen.
HelloFresh en Smartmat hebben speciale veggie-menu’s. Marley Spoon heeft dan wel geen specifiek menu voor vegetariërs, maar biedt elke week wel vier veggiegerechten aan. Je kan er dus met zekerheid elke week een vegetarisch menu samenstellen. Foodbag valt hier uit de boot. Zij bieden geen aparte veggiemenu’s aan en hun gewone menu’s bevatten ook nauwelijks vegetarische gerechten. Een groot minpunt toch voor Foodbag. Al zeggen ze op hun website wel dat het de bedoeling is om in de toekomst ook een vegetarische foodbag aan te bieden.
Sanabox
Foodbag biedt als enige wel een ‘gezond’ alternatief aan: de Sanabox. In samenwerking met voedingsguru Sandra Bekkari stellen zij elke week een menu samen dat perfect past in hun “Sanamethode“, die je op weg zou moeten zetten naar een “gezond, slank en energiek leven”. Een dergelijke menu specifiek gericht op gezonde voeding, vinden we niet terug bij de andere drie leveranciers.
Bestellen en leveren: winnaar Marley Spoon en HelloFresh
Als je op voorhand heel veel informatie wil over de gerechten, dan moet je bij Marley Spoon zijn. Je kan op hun site de bereidingstijd, het niveau dat je nodig hebt om het klaar te maken, de voedingswaarde, de ingrediënten en het gehele recept, met duidelijke foto’s, terugvinden. Ook bij HelloFresh vind je veel informatie over de menu’s en de gerechten. Daarnaast zijn beide sites heel duidelijk en gemakkelijk. Je vindt er meteen wat je zoekt.
Bij Foodbag en Smartmat laat dat nog wat te wensen over. Over de gerechten kan je niet heel veel achterhalen. Foodbag heeft wel een heel mooie en duidelijke website, maar er staat minder info op dan op die van Marley Spoon en HelloFresh. Bij Foodbag staat alles wat door elkaar. Je moet soms wel een tijdje zoeken voor je de info vindt die je zoekt.
Levering
Wat betreft de levering, steekt ook weer HelloFresh er met kop en schouders bovenuit. Zo kan je bij HelloFresh zelf kiezen op welke dag (maandag, dinsdag, woensdag, zaterdag of zondag) je boxen geleverd worden maar ook binnen welke tijdspanne. Voor mensen die maar weinig thuis zijn, is dat een enorm pluspunt. Marley Spoon levert enkel op dinsdag of woensdag, maar geeft je ook de mogelijkheid om een tijdsvenster te kiezen waarbinnen de levering kan gebeuren. Bij Smartmat kan je enkel de dag kiezen, en dan heb je ook maar keuze tussen maandag en donderdag. Bij Foodbag heb je helemaal geen keuze.
Het koken: winnaar Marley Spoon
Alle vier de leveranciers geven aan dat de gerechten ‘snel klaar’ zijn. HelloFresh stelt dat je er gemiddeld 30 minuten aan zal spenderen. Bij Marley Spoon zou je ook in 30 minder, of minder, klaar zijn. Beiden geven ook per gerecht aan hoelang je er normaal over doet, en dat lijkt ook vaak te kloppen. Bij Foodbag en Smartmat geven ze geen indicaties over hoeveel tijd je in de bereiding zal steken.
Wat door vele klanten wel wordt gezegd, is dat je vaak een hoop opkuis hebt. Dus reken bij die aangegeven tijd nog maar wat extra afwas.
‘Basisingrediënten’
Niet meteen voor de hand liggend maar wel enorm belangrijk zijn de ingrediënten die je nodig hebt om het gerecht te maken, maar die niet in de box zitten. Alle leveranciers gaan ervan uit dat je bepaalde producten zelf in huis hebt. Dat is iets waar je niet altijd op let, waardoor je soms dus voor het probleem staat dat je toch nog naar de winkel moet om dat ene missende product te gaan kopen. En dan heeft zo’n foodbox zijn doel natuurlijk compleet gemist.
Bij Marley Spoon en Foodbag moet je enkel basic ingrediënten zelf voorzien zoals peper, zout en olijfolie. Bij HelloFresh wordt dat lijstje echter al wat uitgebreider. Roomboter, groentebouillon en balsamicoazijn zijn nu niet meteen dingen die iedereen sowieso in huis heeft. Smartmat steekt de anderen echter volledig naar de kroon (in negatieve zin dan), want voor de week van 8 mei had je maar liefst 19 extra ingrediënten nodig (voor de komende week zouden het er 13 zijn). Al zitten er wel een hoop kruiden tussen die niet absoluut noodzakelijk zijn. Ze sturen ook elke week een mailtje met welke ‘basisingrediënten’ je zeker in huis moet hebben. Hoeveel potten en pannen je nodig hebt, is bij de verschillende leveranciers nagenoeg gelijk.
Prijs: winnaar Marley Spoon (en HelloFresh)
Misschien wel het belangrijkste: hoeveel ben je kwijt als je een foodbox bestelt? Wij maakten de vergelijking voor de standaardfoodbox (‘Original’ bij HelloFresh, Foodbag en Smartmat, en ‘Classic’ bij Marley Spoon) wat je moet betalen voor een menu voor twee personen en als je drie of vier maaltijden bestelt (aangezien Smartmat geen vier maaltijden per week aanbiedt en Foodbag geen drie per week).
Twee personen – vier maaltijden: Bij Marley Spoon en HelloFresh ben je nagenoeg evenveel (of even weinig) kwijt. Respectievelijk 48,80 euro en 49 euro, een te verwaarlozen verschil dus. Dat komt neer op 6,10 euro per maaltijd. Bij Foodbag ben je hier 65 euro kwijt, goed voor 8,12 euro per maaltijd. Die twee euro op zich is misschien weinig, maar het telt wel op natuurlijk. Smartmat biedt zoals gezegd dus geen ‘Original’-box aan vier maaltijden per week aan.
Twee personen – drie maaltijden: Marley Spoon geeft je drie maaltijden voor 39,90 euro, maar ietsje meer dan een halve euro per maaltijd meer dan voor vier maaltijden (6,65 euro). HelloFresh is hier wel iets duurder met 43 euro (7,17 euro per maaltijd). Maar Smartmat is duidelijk de duurste: 59 euro. Dat komt op net geen 10 euro per maaltijd! Toch wel een enorm verschil met de andere twee. Foodbag biedt geen ‘Original’-box aan met drie maaltijden per week (al doen ze dat wel met de ‘Easy Dinner’-menu, die eerder gericht is op gezinnen met kindvriendelijke maaltijden).
Goedkoper dan de supermarkt?
Sien Eestermans, voedings- en dieetkunde-studente aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen, wijdde haar bachelorproef aan een vergelijking tussen drie leveranciers van maaltijdboxen: HelloFresh, Smartmat en Foodbag. En ze vergeleek ook de prijs per maaltijdbox en legde deze naast de prijs die je zou moeten neerleggen om zelf alle ingrediënten te gaan kopen in de winkel. Daar kwam Smartmat verrassend als beste uit. Smartmat levert dus niet de goedkoopste foodboxen maar zijn qua prijs in vergelijking met de winkels wel het goedkoopste. Ze gebruiken dus duurdere producten als de anderen, maar hun prijzen liggen wel dichter tegen wat je er in de winkel voor zou betalen.
Marley Spoon werd niet opgenomen in de analyse van Eestermans, maar zij geven op hun site wel aan voordeliger te zijn dan de supermarkt. Op hun blog maken ze zelf de berekening, al moet je dat best wel met een korreltje zout nemen.
Voedingswaarden: winnaar Foodbag
Naast de prijs, is de belangrijkste vraag misschien wel of zulke foodboxmaaltijden gezond zijn. Heb je wel een gebalanceerde maaltijd binnen? In haar bachelorproef maakte Eestermans ook een uitvoerige analyse van de voedingswaarden van 25 gerechten van elke foodboxleverancier en legde deze naast de aanbevolen waarden.
Aanbevelingen
Elk van de drie leveranciers stak er wel ergens bovenuit. Zo stelde ze vast dat “de gemiddelde waarden aan energie, eiwitten en vetten van Foodbag het meest voldoen aan de aanbevelingen”. Qua koolhydraten leunde HelloFresh dan weer dichter aan bij wat wordt aanbevolen, en inzake vitaminen en mineralen is Smartmat het beste. Al concludeert ze wel dat “de gerechten van Foodbag nutritioneel het meest aansluiten bij de aanbevelingen. De waarden aan energie, eiwitten en vetten voldoen het meest aan de aanbevelingen voor een persoon met een dagelijkse energiebehoefte van 2000 kcal.”
Marley Spoon werd niet opgenomen in haar onderzoek, maar geeft zoals eerder gezegd dus wel een aantal voedingswaarden mee op hun site. Uit een kleine analyse van hun menu van 22/05 blijkt dat er nog meer energie (in kcal) zit in hun maaltijden dan de andere drie. Qua vetten liggen ze dan weer goed, op ongeveer gelijke hoogte met Foodbag. Wat koolhydraten betreft, zijn ze, op basis van hun eigen meegedeelde cijfers, de beste. Al komen ze wel nog niet aan de aangeraden 330 kilocalorieën per maaltijd. Over vitaminen en mineralen geven ze niks mee op hun site.
Besluit: winnaar HelloFresh
HelloFresh kwam op zowat elk vlak als een van de beste naar voren. Enkel qua voedingswaarden worden ze echt voorbijgestoken door Foodbag. Bij alle andere facetten zijn ze zelf duidelijk de beste of liggen ze niet ver achter. Marley Spoon volgt meestal op een (dichte) tweede plaats.
Ook Eestermans trekt in haar bachelorproef dezelfde conclusie: “HelloFresh biedt het beste totaalpakket en dit op vlak van service, kwaliteit en prijs.” Al nuanceert ze dat ook wel. “Los van het feit dat HelloFresh op de meeste gebieden er het sterkste uitkomt”, zo legt ze uit, “neemt dit niet weg dat elke leverancier sterktes en zwaktes heeft.” Het hangt er dus sterk vanaf wat je juist zoekt in een foodbox, al is de conclusie duidelijk: over gans de lijn is HelloFresh de beste.