Volgens osteopaat Tim D’havé leven migrainepatiënten gemiddeld zo’n zeven jaar langer dan mensen zonder migraine. Een mooie extra bij de verschrikkelijke pijn die zo’n 1 op 5 Belgen wel eens treft. Maar klopt dat eigenlijk wel? De wetenschap geeft D’havé eerder ongelijk.
Zeven jaar langer leven, minder kans op ongevallen, wie nooit een migraineaanval heeft gehad zou er zowaar voor tekenen, toch als ze osteopaat Tim D’havé moeten geloven. Die beweerde gisteren exact dat: dat migrainepatiënten zo’n zeven jaar langer leven. En het wordt nog beter:
“Mensen met migraine hebben gevoeligere zintuigen dan anderen”, zei de man ook nog. “Statistisch hebben ze hierdoor minder ongevallen omdat ze gevaar ruiken. Spreekwoordelijk dan, ze zijn gewoon alerter en meer gefocust.”
Gefocust en alert? Not.
Migrainepatiënten zelf zullen waarschijnlijk onmiddellijk de wenkbrauwen fronsen bij die uitspraken. ‘Gefocust en alert’ zijn woorden die je niet in verband brengt met een migraineaanval. Integendeel, veel patiënten stellen zich vragen bij de ontstellende hoeveelheden pijnstillers, triptanen, bètablokkers en alternatieve therapieën die ze proberen.
Want er is dan wel veel onderzoek naar migraine, er zijn weinig onderzoeken die voldoende mensen met ‘echte’ migraine, dus met aura, samenbrengen. Eén daarvan legt wel een beperkt verband tussen beroertes bij vrouwen en migraine, maar zeker niet voldoende om te stellen dat je levensverwachting er van daalt. Eén ding is wel duidelijk: langer leven doe je er niet van.