’t Is officieel: West-Vlamingen zijn de beste studenten … al is er wel een grote maar!

Je kon er vanmorgen niet naast kijken: op de voorpagina van De Morgen dat West-Vlamingen uitblinken in het hoger onderwijs. Als je puur kijkt naar de cijfers, klopt dat ook, maar toch is de conclusie nogal kort door de bocht. Is er een andere reden? Maken West-Vlamingen niet gewoon bescheidenere studiekeuzes?

Het cliché van West-Vlamingen als harde werkers is helemaal niet nieuw, maar wordt in het onderwijsrapport van De Morgen nog maar eens bevestigd. West-Vlaamse leerlingen uit het aso en tso hebben de hoogste slaagkans in het hoger onderwijs.

Bèèère voor alle West-Vlamingen om mee uit te pakken, maar toch moeten we de cijfers iets nuanceren. Uit een eerder onderzoek van socioloog Mark Elchardus (VUB) bleek al dat West-Vlaamse studenten naast harde werkers, ook gewoon minder hoog mikken in school en hun studiekeuze veel meer overwogen maken. Hij riep toen al op om te kijken hoe dat in West-Vlaanderen aangepast wordt.

“Bescheiden in hun studiekeuze”

West-Vlamingen kiezen veel vaker voor hogeschool in plaats van de universiteit. “De uitslag van het onderzoek bevestigt het beeld dat wordt opgehangen van West-Vlamingen. Harde werkers met gezond verstand. Nuchter en soms misschien iets te bescheiden in hun studiekeuze”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits daarover aan newsmonkey.

Als we de cijfers van naderbij bekijken, merken we inderdaad een gigantisch verschil tussen West-Vlaanderen en bijvoorbeeld Brussel, waar de slaagcijfers in het Nederlandstalig hoger onderwijs het laagst liggen.

49,95 procent van de leerlingen die in Brussel naar het aso of tso gingen, kiezen daarna voor een richting in de universiteit, tegenover 31,52 procent van de Brugse leerlingen. Daarentegen kiest maar 28,37 procent uit Brussel voor de hogeschool, tegenover 43,42 procent uit Brugge. Ook in andere West-Vlaamse steden zien we diezelfde trend.

“West-Vlamingen hebben gelijk”

Zijn West-Vlamingen dus inderdaad de beste studenten, of maken ze gewoon een betere studiekeuze? Wat er ook van is. Voor Hilde Crevits is het alleszins duidelijk: “De cijfers bewijzen dat West-Vlamingen gelijk hebben. Via het beleid willen we ervoor zorgen dat alle studenten de studies kiezen die binnen hun talenten en mogelijkheden liggen. Het zal de slaagkansen gevoelig verhogen. Een goede studiekeuze zorgt ook voor het welzijn van de studenten. Niemand is gebaat bij een jaar overdoen.”

Meer
door Redactie
Lees meer...