Soms voelt je smartphone waanzinnig warm aan! Elektronische apparaten zijn eigenlijk niet bestand tegen de warmte: de batterij kan snel oververhit raken. Hier zijn enkele tips om je batterij te beschermen en een nieuwe aankoop te vermijden.
1. Laat je smartphone niet liggen in directe zonlicht.
Als we iets gaan drinken of gaan eten, dan verschijnt onze smartphone al snel op de tafel. In de auto leggen wij onze elektronische vriend ook snel op het dashboard, alweer in directe zon. Door directe zonlicht kan onze batterij veel schade veroorzaken. Ons advies: leg je telefoon in je tas.
2. Leg je smartphone niet in de koelkast.
Velen leggen hun gsm door de toenemende hitte in de koelkast. Eerst en vooral, doe dit niet! De plotse warmteverandering kan de interne componenten beschadigen. Wat je wel kan doen, is je smartphone even uitschakelen en in een goed geventileerde ruimte plaatsen voor een paar uur. Geen koelkasten dus!
3. In je tas in plaats van in je zak.
Als het warm is, leg je je smartphone ver weg van zonlicht. Maar niet alle plaatsen zijn even goed voor je telefoon. Je broekzak kan ervoor zorgen dat je gsm nog warmer wordt: je huid straalt namelijk ook warmte uit waardoor je telefoon oververhit kan raken. Daarnaast kan het zweet ook je batterij beschadigen: zelfs waterdichte smartphones kunnen meestal niet tegen zweet.
4. Zilverpapier
Zilverpapier weerspiegelt de zonnestralen en houdt de warmte weg. Ben je je gsm niet aan het gebruiken? Dan wikkel je je smartphone even in de aluminium.
5. Keer je gsm om.
Het glas van je scherm laat stralen door waardoor je gsm sneller oververhit geraakt. Door je gsm om te draaien (met je scherm naar beneden), zal je scherm geen stralen kunnen doorlaten.
6. Laad je batterij niet te lang op.
In het algemeen wordt aanbevolen om je mobiele telefoon op te laden in een geventileerde ruimte. De beste tijd om je telefoon op te laden, is in de avond wanneer de zon is verdwenen.
Controleer regelmatig of je lader en telefoon niet oververhit raken tijdens het opladen. Als dit het geval is, trek je onmiddellijk de lader uit en wacht je tot de smartphone is afgekoeld alvorens opnieuw aan te sluiten.
Een hele nacht je gsm opladen is een zeer slechte gewoonte, vooral tijdens warme nachten. Je gsm opladen tot 100 procent is niet nodig, tot 75 procent is al voldoende. De lader zorgt voor meer elektriciteit en warmte: we weten ondertussen dat die twee echt niet samengaan.
7. Bel niet in de zon.
Je kent het wel, je hangt even aan de lijn met iemand en de gsm begint warm aan te voelen. Om daarbovenop in de zon telefoneren, is om problemen vragen. Doe het niet.
8. Zorg voor een beschermhoesje.
Een hoesje helpt niet alleen tegen een val maar voorkomt ook dat je gsm oververhit geraakt. Af en toe zou je je telefoon ook nog regelmatig moeten laten ademen en het hoesje uitdoen.
9. Let op je draaiende applicaties.
Sommige mobiele applicaties (Snapchat, Netflix en vooral spelletjes) gebruiken veel energie en zorgen ervoor dat je batterij de hele tijd moet draaien. Daarom wordt je batterij ook sneller warm. En alweer, warme batterij = verhitte gsm = niet goed!
10. Minder 3G en bluetooth.
3G, 4G en Bluetooth zorgen ervoor dat je batterij op volle toeren draait. Als je oververhitting wil voorkomen, gebruik je zo weinig mogelijk je internet. Vooral in directe zonlicht.
11. Gebruik je gsm zo weinig mogelijk buiten.
Door je gsm in je hand vast te houden, verhoog je de warmte. Als je wat zweet kan dat nog erger worden. Vochtigheid + warmte betekent niet veel goeds voor je telefoon.
Een andere tip is om de modus “energiebesparing” te activeren. Je smartphone zal dan taken beperken, je batterij minder belasten en minder warmte creëren.