Regering heeft groot akkoord beet: begroting rond en reeks belastingen verlagen

De federale regering pakt uit met een grote zomerdeal. De begroting is na een zware onderhandeling afgeklopt. Maar minstens even belangrijk: een groot pakket sociaal-economische maatregelen is goedgekeurd. Straks geeft de regering een grote persconferentie met toelichting. Vooral een pak hervormingen (en dalingen) in de belastingen vallen op.

Vannacht zo rond half vier, na een marathonvergadering die al op de middag begonnen was in Hertoginnedal, bereikten de vier regeringspartijen een akkoord over de begroting. “Agreement”, zo tweette de premier.

De begroting zelf zit, zoals al aangekondigd, nog steeds in de rode cijfers. Er is wel nog een bijkomende inspanning van 0,9 procent gedaan, ofwel 2,6 miljard. Het tekort wordt dus wel kleiner, en een reeks structurele maatregelen moeten Europa overtuigen dat het evenwicht wat later komt dan afgesproken.

Maar het kroonjuweel van de onderhandelingen is deze keer het “indrukwekkend pakket aan structurele hervormingen”, zoals vicepremier Jan Jambon (N-VA) aankondigde vannacht. Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) is het zelfs het “grootste pakket sociaal-economische hervormingen sinds 2014”, toen de vier regeringspartijen een regeerakkoord sloten. En De Croo ziet er meteen een liberale focus in: “Groei, jobs en vooruitgang”. En ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) was vannacht enthousiast. Hij noemt het “de derde grote hervormingsgolf”, na eerder de eerste tax shift en zijn hervormingen in ‘wendbaar werk’.

Concreet zijn nog niet alle details bekend. Dat komt straks op een ongetwijfeld triomfantelijke persconferentie. Zeker voor premier Charles Michel (MR) is de overwinning groot: hij krijgt een ambitieuze deal met z’n regering rond, op de dag dat zijn MR ook de leiding neemt van een nieuwe Waalse regering. Het contrast met z’n grote rivaal in Franstalig België, de PS, kan nauwelijks groter zijn.

Verlaging vennootschapsbelasting is een feit

Kroonstuk van de hervormingen zijn de nieuwe tarieven voor de vennootschapsbelasting. Die gaan stevig naar beneden, bedrijven worden dus minder belast. Voor kmo’s is er meteen een nieuw tarief voor 20 procent op de eerste schijf van 100.000 euro winst. Vanaf 2018 daalt het tarief algemeen tot 29 procent. En in 2020 wordt dat dan 25 procent voor iedereen. Ook eenmanszaken zouden een verlaging van hun tarieven krijgen in de personenbelasting.

Over die daling, en vooral de timing daarvan is nog fors gevochten. Oorspronkelijk lagen er voorstellen op tafel om pas in 2022, halverwege de volgende legislatuur, die daling naar 25 procent te doen. Maar dat was onaanvaardbaar voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), de architect van de hervorming. Hij krijgt nu toch z’n daling al in 2020.

Aan de onderkant stijgt het tarief wel: iedere onderneming zal voortaan wel minimum 6 procent betalen. Zeker voor de grote multinationals, die door allerlei constructies hun tarieven belachelijk laag kregen, is dat slecht nieuws. Maar voor hen is er ook nog goed nieuws. België gaat voortaan toelaten dat bedrijven hun vennootschappen ‘consolideren’, zoals dat heet: winst en verlies worden over moeder- en dochterbedrijven opgeteld en op het volledige plaatje afgerekend.

Wat Van Overtveldt nog eens benadrukte: de hervorming is wel budget-neutraal. De regering gaat niet plots een pak minder inkomsten hebben. En het is vooral een ‘meer rechtvaardige’ belasting, iets waar CD&V hard op hamerde.

Roerende voorheffing op winst uit aandelen daalt

Ook voor aandelen komen er wat veranderingen. Het goede nieuws is dat de roerende voorheffing (30 procent op dividenden) verdwijnt voor een eerste schijf van 627 euro winst. Dat is bedoeld om meer mensen aan te zetten te beleggen in aandelen en zo het spaargeld ’te activeren’. De Belgen hebben immers miljarden euro’s op spaarboekjes staan, waar dat geld weinig oplevert voor de economie.

De keerzijde van de medaille is dat grote beleggers, die voor meer dan 500.000 euro aandelen hebben in op effectenrekening, wel een nieuwe tax gaan moeten ophoesten. Zij worden jaarlijks belast voor 0,15 procent. Dat is opnieuw een ‘meer rechtvaardige’ belasting: de grote vermogens moet meer bijdragen.

Ook het pensioensparen verandert. Er komt de keuze tussen het systeem vandaag (940 euro die je maximum kan sparen met fiscale aftrek van 30% voordeel) of een nieuw systeem (1200 euro die je maximum mag sparen met fiscale aftrek van 25% voordeel). Dat moet mensen nog meer aanzetten om aan pensioensparen te doen. Pensioenfondsen mogen voortaan ook investeren in infrastructuurwerken.

Jobs, jobs, jobs

Daarnaast zijn nog een heel pakket maatregelen goedgekeurd om meer jobs te creëren. Zo keurde de regering onder impuls van Kris Peeters een uitbreiding van de flexi-jobs goed. Die kunnen nu ook in de detailhandel. En bedrijven die e-commerce doen, krijgen ook een flexibeler kader voor nachtwerk en weekendwerk.

Er is ook een nieuwe maatregel om bij te klussen. Daar mag iedereen 500 euro belastingvrij verdienen, dat kan over allerlei inkomsten gaan. Zowel klusjes doen, maar ook bijverdiensten zoals AirBnB of rijden voor Uber vallen daaronder.

De proefperiode wordt opnieuw ingevoerd. En startersbanen worden opnieuw ondersteund.

Bezoek aan psycholoog wordt voortaan terugbetaald

Een andere nieuwigheid die veel mensen graag zullen horen: voortaan wordt een bezoek aan de psycholoog ook terugbetaald. Dat moet dergelijke bezoeken stimuleren en de Belg weghouden van overmatig gebruik van pillen om de mentale gezondheid te onderhouden.

Meer
Lees meer...