Voor het te laat is: wanneer moet je je nu eigenlijk laten vaccineren voor de griep?

Nu het weer definitief de herfst heeft ingezet, zien we weer overal mensen snotteren. Verkouden? Griep? En moesten we eigenlijk al niet allemaal al lang bij de dokter hebben gezeten om die griepprik te laten zetten? Wij zetten het even allemaal op een rijtje. 

Allereerst: moet je überhaupt wel een griepprik laten zetten? Nee, volgens de website van de Vlaamse Overheid moeten enkel mensen die een long-, hart-, nier-, lever- of immuunziekte hebben, een prik krijgen. Ook als je bij iemand woont die zo’n ziekte heeft, laat je best prikken. Zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen in een woonzorgcentrum of psychiatrische inrichting krijgen de prik ook terugbetaald.

Dat wil niet zeggen dat je je niet mág laten vaccineren natuurlijk. Als je elk jaar opnieuw geveld wordt door het griepvirus, kan je ook aan je huisarts vragen om een griepprik te laten zetten. Maar wanneer plan je die prik dan het best in?

iStock

Opnieuw volgens de overheid zet je je shot best rond half oktober. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zegt dat het griepvaccin ongeveer twee tot drie weken nodig heeft om te werken. Aangezien de griep meestal in het land is vanaf november tot maart, en ook maar zes maanden werkt, ben je er dus best binnen de komende veertien dagen bij. Dat kan gewoon bij de huisarts.

Griep krijgen van het vaccin

Krijg je van het griepvaccin griep? Opnieuw volgens het UZA: nee. Het griepvaccin bevat geen actieve griep, en die wordt dus niet ‘getriggerd’. Het is wel zo dat mensen die zich aan de late kant laten vaccineren, al griep kunnen hebben zonder dat ze het weten, en dus net na de prik toch nog ziek worden. Daarom is het belangrijk om, áls je het vaccin laat zetten, dat op tijd te doen.

Krijg je dan écht geen griep als je laat prikken? Helaas, het vaccin wordt elk jaar opnieuw samengesteld op basis van de meest voorkomende strengen van het aankomende jaar. Heel soms wil dat zeggen dat de voorspellingen ernaast zitten, en je toch ziek wordt. Of je vangt net een streng die niet in het vaccin zit. Dan zit er niks anders op dan de symptomen tegen te gaan en het uit te zieken.

Universeel vaccin?

Deze week raakte ook bekend dat een team uit Oxford mag doorgaan met het testen van een universeel griepvaccin. Da’s de eerste keer dat zo’n vaccin voorbij de veiligheidsgrenzen raakt. Momenteel denkt het team dat het nieuwe vaccin zo’n drie of vier jaar bescherming kan bieden.

Meer
Lees meer...