Hoe herken je mensen met een depressie en hoe kan je hen helpen?

Geestelijke gezondheidszorg is een belangrijk thema in onze maatschappij geworden. Met de Werelddag voor Geestelijke Gezondheidszorg proberen verschillende organisaties het thema onder de aandacht te brengen. Jij kan ook je steentje bijdragen door signalen te herkennen van mensen die niet lekker (meer) in hun vel zitten.

Te Gek!? is een Vlaams project dat geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar wil maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Rapper Safi sprak een tijdje geleden ook openlijk over zijn depressie om het thema uit de taboesfeer te halen. Met hun campagne 4voor12 willen ze mensen alert maken voor signalen van depressie en slecht in je vel zitten. Op de Werelddag van Geestelijke Gezondheidszorg tonen we je graag vier signalen die erop kunnen wijzen dat iemand hulp nodig heeft:

1. Verandering in gedrag

Gedraagt iemand die je goed kent zich plots helemaal anders? Is een bourgondische vriend van je plots niet meer enthousiast als het over uiteten gaat? Vindt een vriend of familielid het niet meer de moeite om ’s ochtends uit bed te komen? Vertelt iemand je dat hij of zij plots moeite heeft met slapen? Luister dan aandachtig, want gedragsveranderingen en slaapproblemen kunnen een teken zijn dat er meer aan de hand is.

2. Verandering in emoties

Hulpeloosheid overheerst vaak de emoties van mensen die met zichzelf in de knoop zitten. En die hulpeloosheid uit zich vaak in snelle humeurschommelingen. Wordt iemand die je kent plots veel sneller boos of gaat iemand plots veel sneller huilen om redenen die zelfs geen redenen zouden mogen zijn om te huilen? Heb dan aandacht voor die persoon.

3. Zich terugtrekken

Zie jij een vriend of vriendin plots veel minder dan voorheen? Komt iemand die je kent amper nog buiten terwijl hij of zij normaal gezien een sociaal beestje is? Ga eens langs en luister naar zijn of haar verhaal. Mensen die zich gaan isoleren van de buitenwereld en stiller worden, kunnen hulp nodig hebben.

4. Zeggen dat het niet goed gaat

Sla het niet met een lachende blik weg als iemand je vertelt dat hij of zij zich niet goed in z’n vel voelt. Het is vaak moeilijk om te reageren op uitspraken als “ik zie het niet meer zitten”, maar probeer het toch maar. Als jij aandacht hebt voor iemand die laat blijken dat ze hulp nodig hebben, kun je een heel leven misschien wel veranderen.

Wat kan je doen?

Dus wat kan je doen als je iemand kent die hulp nodig heeft? Praten is een eerste: Wees een luisterend oor en minimaliseer vooral niet de problemen die die persoon aangeeft. Hou ook regelmatig contact met elkaar en vraag hoe het is met de persoon die je wil helpen.

Is het voor jou alleen te moeilijk om de problemen van je familielid, vriend of vriendin te dragen? Ga dan samen op zoek naar professionele hulp. Zorg vooral dat je zelf ook niet onderdoor gaat aan de hulp die je biedt. Het is geen schande om ergens anders om hulp te vragen.

Laure getuigt over haar depressie en over de hulp die ze kreeg van haar verloofde Hanne:

Meer
Lees meer...