Na het terugblikken het vooruitblikken: deze 36 films raden we alvast aan voor 2018

In een filmjaar zijn er vaste waarden: superheldenfilms, Disney-remakes en sinds een paar jaar ook een film in het Star Wars-universum. In 2018 zien we ook Jurassic World terug én The Incredibles én Fantastic Beasts én Mary Poppins. Steven Spielberg pakt uit met twee films, Wes Anderson opent een filmfestival met een animatiefilm en het regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah wil imponeren met Patser. En natuurlijk zijn er ook nog heel veel verrassingen, het leukste aan een filmjaar.

1. Molly’s Game

Het jaar beginnen we met het regiedebuut van Aaron Sorkin. Sorkin is de legendarische scenarist die verantwoordelijk is voor de rollende dialogen in The West Wing, The Newsroom en films als The Social Network, Moneyball en Steve Jobs. Voor zijn regiedebuut is hij gaan aankloppen bij schoon volk als Idris Elba en Jessica Chastain. Chastain speelt een voormalige skiester die gedwongen wordt om te stoppen en niet snel daarna de mysterieuze gokwereld inrolt.

Release op 3 januari.

2. The Greatest Showman

Deze komt naar ons gevoel net iets te laat in de zalen en zou het goed gedaan hebben tijdens de kerstdagen. De reviews voor The Greatest Showman zijn zeer wisselvallig, maar als feelgood kan het wel werken. De film vertelt het verhaal van P.T. Barnum, die zowat geboekstaafd staat als de uitvinder van de showbuisness. Wij gaan kijken voor Michelle Williams, Barnum wordt gespeeld door Hugh Jackman.

Release op 3 januari.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

In het begin van het jaar krijgen wij ook heel wat films in de zalen die traditioneel grote kanshebbers voor de Oscars zullen zijn en tot deze categorie hoort Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. De film werd onlangs genomineerd voor zes Golden Globes en werd geschreven en geregisseerd door Martin McDonagh, die eerder al In Bruges en Seven Psychopaths schreef.

Frances McDormand speelt Mildred, een moeder die maanden na de moord op haar dochter en zonder dat er een spoor van haar is gevonden persoonlijk het woord richt aan de sheriff van de stad, waardoor de strijd tussen de moeder en de wethandhavers van Ebbing alleen maar verergerd.

Release op 10 januari.

4. Downsizing

Voor het eerst sinds Nebraska (2014) brengt Alexander Payne nog eens een film uit en dat was dat jaar één van onze favoriete films. Alle reden dus om uit te kijken naar een nieuwe film die onze naam draagt, zeker als we daarbij rekenen dat Payne zich gaat wagen aan het moeilijke genre “sociale satire” en dat onder andere Matt Damon en Christoph Waltz zich daar graag voor laten gebruiken.

Noorse wetenschappers hebben immers, om overbevolking en de overbelasting van het milieu, een manier bedacht mensen te doen krimpen. Eén koppel waagt zich aan het experiment en merkt dat ze met hun beperkte spaargeld in een kleine mensenwereld een luxueus leven kunnen leiden omdat ze minder land en voedsel verspillen en minder afval produceren. Héél benieuwd naar deze.

Release op 17 januari.

5. The Florida Project

The Florida Project is door de Amerikaanse krant The Guardian uitgeroepen tot de op één na beste film van het jaar 2017. Aangezien de film bij ons pas begin 2018 in de zalen landt, zal hij bij ons pas volgend jaar naar die titel kunnen meedingen, maar het schept wel verwachtingen.

De plot gaat over een eigenzinnige zesjarige die vlakbij Disneyworld woont en samen met een aantal even vrij gelaten en eigenzinnige vriendinnetjes in een motel woont.

Release op 17 januari.

6. In The Fade

Op dezelfde dag kan je ook naar In The Fade gaan kijken, de nieuwe film van Faith Akin (van Gegen Die Wand) over een vrouw (Diane Krüger) die het heft in eigen handen neemt nadat ze haar man en zoon verliest bij een aanslag.

Release op 17 januari.

7. Rabot

We hopen heel erg dat deze documentaire van Christina Vandekerckhove een uitgebreide release zal krijgen. Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok in Gent dat tegen de vlakte moet en maakte al heel veel indruk na de vertoning op het jongste Filmfestival van Gent.

Release op 17 januari.

8. The Post

Als Steven Spielberg iets uitbrengt dan kijken wij, zelfs als de trailer er ietwat stoffig uitziet en er met Meryl Streep en Tom Hanks al even stoffige keuzes voor de hoofdrollen zijn gemaakt. The Post focust op de onthulling van de Pentagon Papers door de krant The Washington Post. De Pentagon Papers waren geheime documenten over de oorlog in Vietnam waaruit bleek dat het Amerikaanse volk werd voorgelogen over de oorlog en werden in 1971 onthuld. Tom Hanks kruipt in de huid van Washington Post-journalist Ben Bradlee, Meryl Streep speelt Kay Graham, uitgever van de krant en destijds de eerste vrouwelijke uitgever in de buisness.

Release op 24 januari.

9. Patser

Moeten we deze nog voorstellen? Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben een nieuwe film klaar en naar eigen zeggen is het hun meest ambitieuze tot nu toe. Voor deze film over vier vrienden die ervan te dromen als Tony Montana in Scarface die een grootse drugdeal doen mislukken hebben ze alle remmingen laten varen.Eén van de vier patserige vrienden wordt trouwens gestalte gegeven door Matteo Simoni.

Release op 24 januari.

10. The Shape Of Water

1962, gedurende de Koude Oorlog. Schoonmaakster Elisa vindt op een dag samen met haar collega Zelda een visachtig creatuur waarvoor ze snel empathie voelt. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Bijgevolg probeert Amerika dit verborgen te houden voor Rusland. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium.

Deze nieuwe van Guillermo Del Toro, genomineerd voor zeven Golden Globes, belooft meer aan te sluiten bij Pan’s Labyrinth dan elke film die hij sindsdien gemaakt heeft en is overzee ook in heel wat eindejaarslijstjes te vinden op dit moment.

Release op 31 januari.

11. Jumanji 2: Welcome To The Jungle

We waren tien toen we de originele versie met Robin Williams gingen kijken voor een verjaardagsfeestje. Sindsdien hebben we ‘m niet meer durven herbekijken. Om maar te zeggen: Jumanji, de film over het spel dat tot leven komt, is regelrechte nostalgie voor ons. Dat er nu dus een vervolg komt, is voor ons heel erg vreemd. Dat het zonder Robin Williams is, wordt ook vreemd. Gelukkig is het met Jack Black.

Release op 31 januari.

12. Wonder Wheel

Wij zijn de laatste om te beweren dat elke film van Woody Allen sterk is. Zeker de laatste jaren lijkt hij te slabakken. Maar de premisse van Wonder Wheel klinkt prachtig.

De film vertelt het verhaal van vier met elkaar verstrengelde levens te midden van de drukte in een pretpark op Coney Island, New York in de jaren 50: Ginny (Kate Winslet), een melancholische, nogal emotionele voormalig actrice, die inmiddels als serveerster in een visrestaurant werkt; Humpty (Jim Belushi), carrouselbediende en Ginny’s onbehouwen echtgenoot; Mickey (Justin Timberlake), een jonge en knappe badmeester die ervan droomt toneelschrijver te worden en Carolina (Juno Temple), de van Humpty vervreemde dochter die zich voor gangsters schuilhoudt in het appartement van haar vader. We hopen heel erg dat dit een goeie Woody Allen wordt.

Release op 31 januari.

13. The Disaster Artist

Neem eens een kijkje op de IMDb-pagina van James Franco en je zal zien dat hij vooral héél erg véél doet. De laatste tijd begint hij zich meer en meer te profileren als regisseur. Van de HBO-reeks The Deuce wilde hij naast de hoofdrol spelen absoluut ook enkele afleveringen regisseren en ondertussen heeft hij ook The Disaster Artist afgewerkt, een soort Ed Wood over het waargebeurde verhaal van het maken van de film The Room, een cultklassieker die de annalen is ingegaan als “de Citizen Kane van de slechte films.”

Release op 7 februari.

14. The 15:17 To Paris

Voor deze film hebben we een beetje angst voor overdadig veel heroïek. Clint Eastwood verfilmt het verhaal van de twee militairen die op een rit van de Thalys een bewapende man opmerken en besluiten in te grijpen.

Release op 14 februari.

15. Phantom Thread

Dan kijken we meer uit naar deze, al is het met spijt in het hart. Want Phantom Thread is niet alleen een nieuwe samenwerking tussen Paul Thomas Anderson en Daniel Day-Lewis (jeej!), het is ook de film waarmee Daniel Day-Lewis (winnaar van drie Oscars voor Beste Acteur en daarmee recordhouder in die categorie) zijn pensionering heeft aangekondigd.

Release op 14 februari.

16. Black Panther

Het heeft even geduurd, maar eindelijk krijgen we met Black Panther de eerste zwarte superheld die een hele film voor zich krijgt. De televisie had al Luke Cage en nu mag Michael B. Jordan filmgeschiedenis gaan schrijven.

Release op 14 februari.

17. Call Me By Your Name

Het lijkt al duidelijk dat wij Valentijnsdag volledig in de cinema gaan doorbrengen, want het houdt niet op: ook Call Me By Your Name start die dag met draaien. Deze wondermooie film over liefde tussen twee jongens heeft overal al harten gebroken en voert dit jaar – in de landen die de film al hebben kunnen zien – vele eindejaarslijstjes aan. De Moonlight van 2018 en ideaal om te verorberen op Valentijn.

Release op 14 februari.

18. I, Tonya

I, Tonya vertelt het waargebeurde verhaal van Olympisch schaatsster Tonya Harding. Tijdens de Amerikaanse kampioenschappen ijsschaatsen in 1994 weet Tonya zich op te werken tot een van de favorieten. Door een incident, waarbij haar rivale aangevallen wordt door haar man een ingehuurde crimineel, is haar toekomst in de sport niet meer zeker. Dit is dé kans voor actrice Margot Robbie om te laten zien dat ze die toprol die ze al jarenlang in zich draagt, echt wel aan kan.

Release op 21 februari.

19. Red Sparrow

Dit is de spionnenfilm waardoor Matthias Schoenaerts een set mocht delen met Jennifer Lawrence. Lawrence speelt een Russische spionnen die tegen haar zin gerekruteerd werd en getraind werd om haar lichaam uit te spelen in haar missie.

Release op 28 februari.

20. Annihilation

In Amerika krijgt deze film een bioscooprelease, in Europa zullen we ons tot Netflix moeten wenden. En zeker eens doen, want deze nieuwe sci-fi-film van Alex Garland, die enkele jaren geleden ook al indruk maakte met het schromelijk onderschatte Ex Machina, telt Natalie Portman en Jennifer Jason Leigh in de rangen.

Release op 8 maart.

21. Tomb Raider

Of het de beste zet is voor haar tot nu toe mooie carrière weten we niet, maar in navolging van Angelina Jolie, die Lara Croft voor de laatste keer in 2003 speelde, zal nu Alicia Vikander in de huid van het gamepersonage kruipen. Voor Angelina Jolie heeft het niet bepaald goeie films opgeleverd, we vrezen een beetje dat het voor Vikander niet anders zal zijn.

Release op 14 maart.

22. Ready Player One

Spielberg in januari én Spielberg in maart en eerlijk gezegd kijken we naar deze Ready Player One meer uit dan naar The Post. We hopen een beetje dat we in Ready Player One de Spielberg van Minority Report nog eens terugzien, want de plot speelt zich af in een dystopische toekomst in het jaar 2044 waar een groot deel van de wereldbevolking in armoede leeft en wegvlucht in OASIS, een online game die door miljarden spelers tegelijkertijd wordt gespeeld.

Release op 28 maart.

23. Isle Of Dogs

In 2018 opent het filmfestival van Berlijn met een animatiefilm, voor het eerst in haar bestaan. Het is dan ook niet zomaar een animatieprent, maar wel Isle Of Dogs, de nieuwe stop-motion van de op handen gedragen auteur en regisseur Wes Anderson. Centrale figuur is de twaalfjarige Atari die op zoek gaat naar zijn verdwenen hond nadat de regering heeft besloten alle honden uit de stad Megasaki City naar een enorme vuilnisbelt te verbannen.

Release op 11 april.

24. Lady Bird

Als je uitpakt, moet je ’t goed doen. Greta Gerwig heeft dat alvast goed gedaan met haar regiedebuut Lady Bird. In 2012 speelde ze nog Frances Ha, in onze gelijknamige favoriete film van dat jaar, nu heeft ze met Lady Bird zelf een film gemaakt over een rebelse tiener in het Sacramento van 1970 die wil gaan studeren in New York. De film kreeg op het internationaal filmfestival van Toronto een staande ovatie en kreeg lovende kritieken van de filmcritici met een recordscore van 100% op 187 recensies op Rotten Tomatoes. Wij moeten nog wachten tot 25 april.

Release op 25 april.

25. Avengers: Infinity War – Part 1

In het Cinematic Universe van Marvel zitten we nu middenin Fase 3 en ook Fase 4 is al aangekondigd. Geen vrees dus, voorlopig vallen we niet zonder superheldenfilms. Momenteel wordt er gefilmd aan een voorlopig nog titelloze Avengers-film die zijn release zou moeten krijgen op 3 mei 2019. Maar eerst dus nog Infinity War, een tweede Ant-Man en Captain Marvel met Brie Larson in de titelrol.

Release op 25 april.

26. Solo: A Star Wars Story

Heel veel is er nog niet over het project geweten, maar wat wél al vaststaat is dat we ’t ook in 2018 niet zonder ons uitstapje naar het Star Wars-universum zullen moeten doen. Onder andere Emilia Clarke, Woody Harrelson en Donald Glover zullen te zien zijn in een film over Han Solo. Solo zelf wordt gespeeld door Alden Ehrenreich, Ron Howard staat achter de camera.

Release op 23 mei.

27. Deadpool 2

De eerste Deadpool had een betere marketingcampagne dan het uiteindelijk een film opleverde, maar we hebben wel goed gelachen met Ryan Reynolds als antiheld. We verwachten meer van hetzelfde voor dit tweede deel.

Release op 30 mei.

28. Jurassic World: Fallen Kingdom

En dan rollen we zo stilaan de zomer en dus het blockbusterseizoen in. Jurassic World dateert alweer uit 2015 (jongens, de tijd vliegt!) en dus wordt het zo stilaan tijd voor een vervolg. Chris Pratt, die ongeveer het beste was uit het eerste deel, doet ook weer mee.

Release op 6 juni.

29. Ocean’s 8

Nog een revival is die van de Ocean’s-Films van Steven Soderbergh. Twee grote verschillen: Steven Soderbergh zal niet meer regisseren en Brad Pitt, George Clooney en consorten worden vervangen door vrouwen. Niet door de minsten, trouwens: Cate Blanchett, Dakota Fanning, Sarah Paulson, Sandra Bullock, Mindy Kaling, Anna Hathaway, Katie Holmes, Awkwafina, Helena Bonham Carter én Rihanna doen mee.

Release op 13 juni.

30. The Incredibles 2

Veertien (!) jaar na The Incredibles komt er dan toch nog een vervolg en ook die wordt een stuk vrouwelijker dan zijn voorganger, want Elastigirl heeft het erg druk met het redden van de wereld, terwijl Mr. Incredible vooral de zorg voor Jack-Jack op zich neemt.

Release op 27 juni.

31. Mission: Impossible 6

Afgelopen zomer raakte Tom Cruise nog gewond op de set van Mission: Impossible 6. De ondertussen 55-jarige acteur die erop staat zijn stunts zelf te doen, maakt het zichzelf dus nog steeds niet makkelijk op de set. De blessure ontstond toen Cruise probeerde op het dak van een gebouw te springen, maar vervolgens vol tegen de rand van een gebouw knalde. Meer kunnen we voorlopig niet zeggen over Mission: Impossible 6, maar het zal alvast weer smullen worden van de actiescènes.

Release op 1 augustus.

32. Niet Schieten

En hoe verder we vorderen op de kalender van 2018 hoe groter de gaten tussen onze aanraders worden, want de kalender van het najaar hult zich nog grotendeels in een groot mysterie. Wat wel al zeker is, is dat Stijn Coninx dan Niet Schieten in de zalen brengt, een Bende Van Nijvel-film naar de gelijknamige biografie van David Van de Steen die zag hoe zijn ouders en zus bij de laatste aanslag van de Bende voor zijn ogen werden neergeschoten.

Release op 24 oktober.

33. Mulan

Zo rond de tijd dat de originele Mulan uitkwam (1998), zijn we gestopt met de Disney-films die uitkwamen te volgen. We waren immers al 12 en dus véél te volwassen voor tekenfilms. Later hebben we dat uiteraard weer opgepikt (je bent nooit te volwassen voor tekenfilms!), maar onze schade hebben we nooit ingehaald. Voor ons wordt het in het rijtje van Disney-remakes dus een eerste kennismaking met de wereld van Mulan.

Release op 31 oktober.

34. Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald

Uit de eerste film uit het Fantastic Beastsuniversum weten we: Gellert Grindelwald (Johnny Depp) wordt gevangen door MACUSA met de hulp van Newt Scamander (Eddie Redmayne), maar ontsnapt vervolgens. Hij gaat op zoek naar volgers om zo de magische wereld te laten domineren over die van de muggles.

Harry Potter-fans weten natuurlijk hoe dat eindigt, de plot van Fantastic Beasts And Where To Find Them leek eerst misschien erg Scamander-gericht, maar eigenlijk vragen fans al lang aan Rowling om de geschiedenis van Albus Dumbledore en Gellert Grindelwald bloot te leggen. Met de tweede film in de reeks komt die wens tot vervulling. De Dumbledore in kwestie is een rol voor Jude Law.

Release op 14 november.

35. Spider-Man: Into The Spider-Verse

Voor alle duidelijkheid: dit is geen vervolg op Spider-Man: Homecoming, wél een geheel nieuw en geanimeerd Spider-Man-universum “where more than one wears the mask.” Onder andere Liev Schreiber en Mahershala Ali zijn al aan het project verbonden. Wij twijfelen nog tussen Spider-Man-moeheid of nieuwsgierigheid.

Release op 19 december.

36. Mary Poppins Returns

De film over de beroemdste nanny in de wereld ging in de zomer van 1964 in première. De film was een indrukwekkende combinatie van animatie en live-action, en ook een briljante interpretatie van verschillende sociale kwesties die in de jaren zestig speelden. Hij bleef in de afgelopen decennia populair. Nu zit er een nieuwe film aan te komen waarin Mary Poppins de inmiddels opgegroeide Banks kinderen bezoekt. Emily Blunt wordt de nanny van dienst.

Release op 26 december.

Meer
Lees meer...