Na de chaos: waarom je nog steeds moet opletten bij het skiën, zelfs als het lawinegevaar vermindert

Vastzitten in de sneeuw, lawinegevaar en té veel sneeuw: wintersporten zijn deze week overspoeld door slechtnieuwsberichten over de skigebieden. Intussen is de eerste chaos gaan liggen en worden de pistes betreedbaar, maar moet je nog opletten of is alle gevaar geweken? 

Eerst het goede nieuws: na het eerste pak sneeuw en de bijbehorende chaos, zijn de meeste skipistes in de Alpen en in Oostenrijk zachtjes aan opnieuw toegankelijk. Dat wil zeggen dat er inderdaad geskied kan worden en dat de meeste pistes in Oostenrijk en Frankrijk ook open zijn. Maar wil dat zeggen dat alle gevaar geweken is?

Gemiddeld gevaarlijk

Wel, nee. Zoals je op het kaartje kan zien, is er bijvoorbeeld in Oostenrijk, in het westen, nog steeds een grote kans op lawines. Daar blijven de pistes dicht en da’s meteen een duidelijk genoeg signaal dat zelfstandige skiërs ook uit zichzelf uit de sneeuw blijven. Maar in de rest van de sneeuwgebieden krijgen we een lawinegevaar van code drie en twee. Gemiddeld gevaarlijk, maar wat wil dat zeggen?

Tot spijt van wie het benijdt is niveau drie niet zo ongevaarlijk als z’n middelste positie doet vermoeden. De Europese lawinegevaarschaal loopt van één tot vijf. Op één is er quasi geen lawinegevaar, bij niveau vijf zijn lawines zo goed als gegarandeerd. Maar een gemiddeld niveau wil niet zeggen dat er vijftig procent minder kans is op lawines. Integendeel, niveau drie betekent: “Fors lawinegevaar: Spontane lawines komen voor. Een skiër of boarder kan een lawine veroorzaken.”

Onterecht onvoorzichtig

Omdat de temperaturen stijgen en er ook boven de 2.000 meter nog regen viel, blijft de kans op die spontane lawines bestaan. Volgens gespecialiseerde websites vallen er bij niveau drie jaarlijks zelfs meer doden dan bij niveau vijf. Niveau vijf is namelijk duidelijk: er wordt niet geskied. Bij niveau drie voelen we ons blijkbaar onterecht veilig.

Momenteel heeft enkel het westen van Oostenrijk een niveau 3, in de rest van Oostenrijk geldt niveau 2. Zelfs dan blijf je echter beter op de pistes, want groepen kunnen op niveau 2 ook nog lawines veroorzaken. Het advies blijft ook dan: op de pistes blijven.

Je kan het lawinegevaar in de Franse Alpen hier checken. De Oostenrijkse kaarten vind je hier.

Meer
Lees meer...