Krijg je sneller griep of een verkoudheid bij zo’n koudegolf van -20 graden?

Het wordt écht koud volgende week, maar moet je een extra sjaal aandoen tijdens de winter om ervoor te zorgen dat bacteriën en virussen buiten blijven? Het is een vraag die je je al stelt sinds je moeder je aanmoedigde om exact dat te doen. Maar is die grootmoederswijsheid ook waarheid? Wij vroegen het aan de expert en het antwoord is eigenlijk best geruststellend.

Zet jij je muts op je oren zodra de temperatuur onder nul zakt om toch maar geen griep, oorontsteking of verkoudheid te krijgen? Wel dat hoeft eigenlijk niet, want de koude heeft weinig of geen invloed op of je een bacterie of virus in je lijf krijgt. Het advies dat je al van je mama krijgt sinds je drie bent, is dus eigenlijk een leugentje omdat ze niet wilde dat je ’t kou had.

Je krijgt griep van andere mensen

Marc Van Ranst, viroloog aan de KUL, legt even aan ons uit hoe dat komt. “We zitten nu op een grieppiek en die -20 °C die voor volgende week voorspeld wordt, zal daar weinig invloed op hebben. De kou heeft namelijk niets te maken met een griep of verkoudheid krijgen. Die krijg je namelijk van andere mensen, niet van de temperatuur.” Dat extra onderhemdje mag je dus laten, met andere woorden.

iStock

Maar hoe zit het dan met je immuniteit? Is die niet slechter als de temperaturen zo diep onder nul gaan? “Enerzijds zijn die extreme temperaturen die voor volgende week voorspeld worden, relatief. Het zal niet overal continu onder -20 °C zijn.” Da’s natuurlijk waar: die extremen worden vooral voorzien voor de Hoge Venen, de rest van het land houdt het op z’n koudst bij een coole -12 °C. Maar zelfs je Ardennentrip zal je niet ziek maken.

Warme gebouwen met veel mensen zijn slechter

“Anderzijds zou je echt al enkele uren aan een stuk bij extreme temperaturen buiten moeten werken om meer kans op een verkoudheid te krijgen”, legt de viroloog uit. “Dan zullen de trilhaartjes in je neus, die ervoor zorgen dat bacteriën hun weg naar binnen moeilijker wordt gemaakt, bevriezen, en kunnen ze hun werk niet goed meer doen. Maar zelfs dan is het risico beperkt. Concreet moet je dus niet bang zijn om even naar je auto te lopen of op de bus te wachten.”

We hebben het ook even gecheckt: je oren kunnen het dan wel koud krijgen, maar een extra mutsje is niet nodig, de trilhaartjes in je oren werken namelijk niet zo, die hebben een andere functie. Die muts mag je dus wel opzetten, maar zelf volledig ingepakte eskimootjes krijgen wel eens de griep. “Het is eigenlijk veel logischer dat je in een warm gebouw, waar veel mensen samenzitten, griep krijgt, dan buiten in de kou.”

Thuiswerkalarm, iemand?

iStock
Meer
Lees meer...