Naar een Lenteakkoord voor de regering? “Al eerder bewezen dat de methode-Michel werkt”

Premier Charles Michel (MR) is druk bezig met akkoorden smeden in z’n federale regering: het Energiepact, de pensioenen, maar ook de woonstbetredingen en Arco/Belfius … het moet allemaal geregeld worden. Plus de begroting komt erbij. “Niet onlogisch dat we dus weer één grote deal krijgen”, is te horen in de wandelgangen. Maar of alles nu aan alles hangt? Neen dus.

De meerderheid houdt z’n adem in voor de cijfers van de begroting. Die worden morgen verwacht, vanuit het Monitoringscomité. Dan weten premier Michel en co of de begroting op koers zit, of ze toch nog moeten gaan kijken hoe ze een paar honderd miljoen moeten vinden.

Rampzalig kan het niet zijn: de economie trekt fors aan, de jobmarkt doet het goed en consumptie zou op niveau moeten zijn. Maar tot de eerste cijfers er zijn, is het toch afwachten.

Tegelijk heeft de eerste minister een paar zware dossier op z’n bord: de kernuitstap en het energieplan, de beursgang van Belfius en het Arco-dossier, en de hele discussie over de zware beroepen, die heel het pensioendossier overschaduwen. Allemaal liggen ze open, en Michel moet proberen een consensus te vinden. In het verleden loste hij dat vaak op door een pak zaken te laten samenlopen en dan collectief de knopen door te hakken. “Op die manier kan iedereen scoren en z’n eigen zaken in het uitstalraam zetten. Wij verwachten dat hij dat deze keer ook gaat doen”, zo klinkt het bij de coalitiepartners.

N-VA ligt voorlopig dwars: ze willen bijkomende verduidelijkingen

Iedereen kijkt ondertussen naar N-VA. Want die blijven dwarsliggen op twee grote dossiers: dat van de pensioenen en het Energiepact. Ze blijven bijkomende verduidelijkingen vragen en willen duidelijk nog niet landen. De premier werkt via bilaterale contacten verder vandaag.

Komt er dan één groot ‘Lenteakkoord’? Wel, zo willen ze het bij de premier toch niet noemen. Want, een pak dossiers hebben inhoudelijk werkelijk geen jota met elkaar te maken. “Dat is het grote verschil met het Zomerakkoord: wat we daar beslisten hing inhoudelijk aan elkaar”, zo stelt een regeringsbron.

Het Energiepact is niet echt een dossier dat linken zou mogen hebben met andere zaken, want niemand wil het beeld van een koehandel voor het klimaat en energie. “Het zou verbazen moesten we daarin landen, dat zit waarschijnlijk nog niet in de deal van een Lenteakkoord”, is te horen bij verschillende bronnen. De contouren van een akkoord over het Energiepact zijn ondertussen wel al duidelijk. De centrales gaan in principe dicht, maar er komt een monitoring, die moet toelaten toch twee centrales open te houden indien dat nodig zou zijn.

Groepsuitstap met ministers en fractieleiders

Maar andere zaken linken wel aan elkaar: heel de beursgang van Belfius, een oplossing voor Arco en de begroting, daar zit wel één lijn in. En ook de pensioendiscussie is natuurlijk op het einde van de rit een kwestie van centen. Niet onlogisch dus dat die samen genomen worden.

Rest nog de zaak van de woonstbetreding, waar veel commotie rond was. De regering wil via onderzoeksrechters iets meer kader geven als de politie in woningen op zoek gaat naar mensen zonder papieren. Maar dat schoot bij vooral de MR in het verkeerde keelgat. De premier trok dat dossier persoonlijk naar zich, het is dus aan hem om met een oplossing te komen.

Veel lekt er ondertussen niet uit: de premier doet z’n best de sfeer goed te houden. Zo was er vorige week al een groepsuitstap met de ministers, hun partners en de fractieleiders naar de tentoonstelling van Fernand Léger in de Bozar.

epa
Meer
Lees meer...