De vierde editie van het WK Zwerkbal (Quidditch) is bezig in het Italiaanse Firenze en ook op dat WK scoren de Belgen goed. De sport van Harry Potter wordt in België met veel goesting beoefend en dat heeft duidelijk gevolgen op internationaal niveau. Ze wonnen 150-40 tegen Polen. Dit jaar nemen 31 ploegen deel aan het WK.
Dit jaar gaat het enige echt WK Zwerkbal (ja, da’s een echte sport en de Belgen zijn er niet slecht in) voor de vierde keer door in Firenze. Of Harry Potter er ooit geweest is, heeft J.K. Rowling nooit duidelijk gemaakt, maar de Italianen organiseerden het magische evenenment heel graag. Ingebeeld? Helemaal niet.
De principes zijn vrij simpel (we leggen het hier ook even uit), eigenlijk speel je het spel exact zoals in de Harry Potter-boeken (lees vooral Zwerkbal door de eeuwen heen om te snappen wat we bedoelen), alleen zijn de spelers dreuzels. Belangrijk: je moet je ‘bezem’ tussen de benen houden. Anders val je eraf. Ook de gouden snaai moet gevangen worden, onder de vorm van een speler met een sok in z’n handen, die héél, héél snel kan lopen.
31 ploegen
Voor de vierde editie organiseert de International Quidditch Association een wedstrijd met 31 ploegen uit alle hoeken van de wereld. Daar is dus ook een Belgische ploeg bij en zij trekken eigenlijk heel goed hun plan. Gisteren klopten ze Frankrijk met een finale score van 130 tegen 80 (oplettende fans merken op dat de score bij dreuzelzwerkbal een tikkeltje anders in elkaar zit) en vandaag ging Polen eraan met 150 tegen 40 (hier werd de snaai gevangen!)
“Voor ik begon met zwerkbal spelen had ik de Harry Potter–boeken gelezen en de Harry Potter–films gezien, maar het in het echt spelen is toch heel anders”, klinkt het bij Alessia Bruttini, een Italiaanse speelster. “Veel mensen zeggen dat het de sport van de bekendste tovenaar ter wereld is”, maar het is dus ook een echte sport. “We trainen, we zweten en we wenen als we verliezen.”
Elke twee jaar een WK
Op 2 juli is het WK Zwerkbal voorbij, de eerste twee jaar ging de cup naar de Verenigde Staten. In 2016 mocht Australië de cup mee naar huis nemen. Dit jaar België? Wij schilderen nog snel een driekleur op alle onze bezems.