Een gouden zomer: zie hier de 19 (!) Europese medailles die de Belgen behaalden

Het WK Voetbal ligt dan wel achter ons, de Belgen blijven supporteren voor hun landgenoten op de de multidisciplinaire Europese Kampioenschappen. En niet zonder reden: we haalden maar liefst 19 medailles binnen, waarvan zes gouden. 13 daarvan haalden we in Glasgow, de rest in Berlijn. Nooit eerder had de zomer zo’n gouden rand.

De eerste Europese Kampioenschappen zijn achter de rug en wij mogen fier zijn. Het nieuwe systeem: een gesplitst EK in Glasgow en Berlijn (volgende keer vinden de wedstrijden weer in één stad plaats) gaf dan misschien wat verwarring qua tijdszones, veel mocht dat niet geven. We konden opnieuw de atleten die we te weinig zien nog eens in het zonnetje te zetten.

De Belgen waren duidelijk gefocust én voorbereid: niet minder dan 19 medailles mogen de Belgische sportfederaties op zak steken: 6 gouden, 5 zilveren en 8 bronzen. Drie daarvan werden (minstens gedeeltelijk) door één familie behaald: de Borlées. Zo goed waren de Belgische atleten nog nooit.

6 gouden medailles

epa

De meest gewilde medaille van al: de medaille die van Nafi Thiam op haar 24ste een ‘grand slam’-houdster van de atletiek maakt. Thiam is gouden medailliste op een WK, de Olympische Spelen én een EK. Het volgende doel: het wereldrecord. De jonge atlete heeft nog tijd genoeg: in Doha in oktober, tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 of gewoon nog wat later. Al sprak Thiam ook al van een sabbatjaar: het is haar gegund.

De derde Europese titel van de Belgian Tornadoes was even spannend als de eerste twee in 2012 en 2016. We schrijven de Tornadoes wel eens af, maar zet Kevin Borlée op tien meter van z’n tegenstander en hij loopt ‘m los voorbij. Dat deed hij ook in Berlijn: de gouden medaille was een feit na een geweldige wedstrijd van Jonathan Sacoor (die de verwachtingen overtrof) en Dylan, Jonathan en Kevin Borlée.

EPA

Hadden we oprecht verwacht dat Koen Naert een gouden medaille zou halen? Eigenlijk niet, maar gelukkig had de West-Vlaming er zelf wél vertrouwen in. Naert was in Olympsiche vorm en liep ook slim: hij bleef in vierde positie toen de koplopers uitliepen en sprintte dan naar voor in de 31ste kilometer. Tot zijn eigen verbazing kwam er geen démarrage van de rest en met meer dan een minuut voorsprong liep een triomfantelijke Naert solo over de finishlijn. Dubbel zo indrukwekkend als je weet dat de Vlaamse sportfederatie Naert géén profcontract meer wou geven: hij deed het op een contract van het Waalse adeps. Het is slechts Naerts zesde marathon.

EPA

De Ketele en Ghys wonnen de gouden medaille voor de Duitsers, de huidige wereldkampioenen. Een goede oefening voor de Olympische Spelen in Tokyo, daar krijgt de ploegkoers namelijk een plaatsje.

EPA

De Belg heeft daarmee zijn Europese titel bijgehouden, al bleek dat een nipte oefening. Hij bleef op 63 honderdsten van de Spanjaard Jonathan Castrioviejo. Toegegeven: enkele hoogvliegers waren niet aanwezig, maar goud blijft goud!


EPA

De Belgische en vooral Vlaamse gymnastes doen het goed met drie medailles op de teller. Nina Derwael, favoriete op de brug met ongelijke leggers, mocht haar Europese kampioenstitel verdedigen en behouden.

5 zilveren medailles

EPA
  • Kevin Borlée: 400m
  • Bashir Abdi: 10.000m
  • Kenny de Ketele: puntenkoers
  • Nicky Degrendele: keirin
  • Nina Derwael: balk (gymnastiek)

8 bronzen medailles

  • Jonathan Borlée: 400m
  • Jolien D’Hoore, scratch
  • Wout Van Aert: wielrennen
  • Axelle Klinckaert: vloer (gymnastiek)
  • Githa Michels: cross-country mountainbike
  • Kimberly Buys:: 50 meter vlinderslag
  • Marten Van Riel: triatlon
  • Gemengd triatlonteam Belgian Hammers: triatlon

11de plaats voor de Belgische teams!

Meer
Lees meer...