Ze lanceerden met de grote trom: Bit4You, het “eerste Belgische platform om bitcoins en andere virtuele munten te kopen en verkopen”. Alleen, het blijkt niet legaal. De oprichter zwaaide nochtans met “toestemming van de FSMA”, de toezichthouder. Maar die ontkennen nu in alle talen. Pijnlijke start.
Wat het nieuwe platform Bit4You vandaag bewijst, is hoe pijnlijk slecht de regels rond virtuele munten in mekaar zitten. En hoe de politiek daarrond danst, en er z’n eigen slag wil uit slaan.
Want terwijl Kris Peeters (CD&V) als minister van Consumentenzaken de afgelopen weken aankondigde “dat hij de strijd tegen fraude met virtuele munten op te voeren”, waarbij bitcoins en andere munten vooral als iets negatief worden weggezet, was zijn collega Alexander De Croo (Open Vld) als minister van Digitalisering net aanwezig bij de lancering van het nieuwe platform Bit4You.
Dat platform laat toe om bitcoin, litecoin, ethereum of één van de andere cryptomunten op de markt te verhandelen. Bit4You is opgericht door de 24-jarige Sacha Vandamme, hij mikte erop om dit jaar nog 50.000 klanten te bereiken. Maar de vraag is of dat kan lukken, ondanks een enorme interesse van beleggers. (Lees hier hoe je rijk kan worden met bitcoin!)
Tot nu toe doet bijna iedereen die handel via grote Amerikaanse platformen, zoals Coinbase. Maar Bit4You biedt het aan via bankcontact of SEPA-mandaat. Je kan dus gewoon je bankkaart gebruiken, iets waar de Belgische klant een stuk beter mee vertrouwd is dan met e-wallets.
En Vandamme pochte bij de lancering ook dat de munten op zijn platform “in lijn zijn met de Belgische wetgeving”. Zo schermde hij met toestemming van de FSMA, de toezichthouder voor allerlei financiële transacties.
“Niet onder onze bevoegdheid”
Alleen, dat klopt jammer genoeg niet. De beurswaakhond FSMA en ook de Nationale Bank zeggen iets heel anders, in De Tijd. “Het klopt dat we een onderhoud gehad hebben, maar we hebben het bedrijf meegegeven dat deze diensten niet onder onze bevoegdheid vallen. Het rechtstreeks kopen of verkopen van virtuele munten is niet gereguleerd in België. De handel in financiële instrumenten en beleggingsproducten die aan dat soort activa zijn verbonden, is dat wel. Ook reclame voor dat soort effecten maken, kan niet. Wij treden op in de laatste twee situaties”, zo zegt de FSMA.
Ook bij de Nationale Bank vertelt een heel ander verhaal dan Bit4You: “Wij hebben op hun vraag onderzocht of ze een vergunning nodig hadden om dit soort diensten aan te bieden in België en dat bleek niet het geval. Maar daaruit mag je niet concluderen dat ze met onze goedkeuring werken.”
Conclussie: Bit4You heeft niets baanbrekend gedaan. Illegaal is de handel in cryptocurrency niet, maar een echt wettelijk kader bestaat ook niet (al vraagt de fiscus wél al om belastingen te betalen).