‘Friends’-regisseur en executive producer Kevin S. Bright heeft z’n show verdedigd tegen de kritiek die het de afgelopen maanden te verduren kreeg. De hyperpopulaire sitcom zou zo in het hedendaagse daglicht een hoop problemen kennen: fatshaming, LGBTQI-discriminatie en een gebrek aan diversiteit. Bright stelt nu echter dat hij vindt dat de serie nog steeds sterk staat: “Ik zou er ook vandaag maar weinig aan veranderen.”
Friends was van bij de start in 1994 enorm populair en is dat ook gebleven. Maar wanneer Netflix eind 2017 aankondigde dat de sitcom vanaf 2018 ook op hun streamindienst te zien zou zijn, kende de show een tweede leven. Samen met al die aandacht kwam ook meteen kritiek. In het huidige medialandschap vallen een aantal kenmerken van de show wel heel pijnlijk op. Het gebrek aan diversiteit binnen de cast is daar eentje van. De fatshaming van Monica in verschillende flashbackafleveringen een andere. Dat Ross het niet vindt kunnen dat z’n zoon Ben met Barbies speelt, valt vandaag ook niet echt meer lekker.
“Een universeel verhaal”
Voor een tv-serie in de jaren 90 was dat hoegenaamd niet opvallend, maar wie de serie nu herbekijkt, valt het toch wel op. Desondanks die grote kritiek bleef iedereen die iets met de show te maken had wel positief. Zo reageerde Matt ‘Joey’ LeBlanc al dat de serie “de tand des tijds zal doorstaan”. En nu treedt ook regisseur en executive producer Kevin S. Bright in een interview met Digital Spy z’n ster bij: “The show aged pretty well.”
“Ik denk dat als we al iets zouden veranderen aan de show, dan zou dat vooral zijn om beter weer te geven wat er in de wereld gebeurt. Niet op vlak van de thema’s, maar op een meer culturele manier”, stelt Bright. “Behalve dat denk ik niet dat er veel zou veranderen. Het is een universeel verhaal. Het ging nooit over gimmicks of aliens of gekke flashbackafleveringen, hoewel we er zo wel een aantal hebben gehad. Het ging over eenvoudige verhalen over relaties en mensen die het proberen te maken in de wereld.”
Netflix
Bright is dus nog steeds trots op de show, en terecht. Hij is vooral trots op “hoe de show blijft aanslaan bij het publiek. Dat is heel zeldzaam voor een televisieprogramma. Er zijn een hoop shows van diezelfde periode die al lang niet meer getoond worden.”
Get yourself a man who looks at you the way Joey looks at Ross in a pink shirt. pic.twitter.com/ePOp7H6kI4
— FRIENDS (@FriendsTV) 17 september 2018
De Friends-regisseur komt ook terug op de heropleving van de show door de opname in de Netflix-catalogus (bekijk hier onze lijst van de 50 beste series op Netflix). “Hier hadden we nooit van kunnen dromen. Als ik naar een FriendsFest (een festival van Comedy Central gebouwd rond Friends, red.) ga, en ik zie de oprechte liefde voor de show en hoe het blijft verder leven … Ik denk dat dat een ongelofelijke prestatie is voor een televisieprogramma.”
Netflix (dat mogelijk knipte in de afleveringen) kwam zelf een tijdje geleden ook al even terug op de kritiek. Zo deelden ze op Twitter een aantal mogelijke verhaallijnen voor een Friends-aflevering in 2018. “Joey eet wascapsules en moet naar het ziekenhuis. Chandler houdt maar niet op over hoe grappig z’n vines waren. Ed Sheeran doet een cameo en onderbreekt Phoebe in Central Perk. Ross wil iedereen warm maken voor bitcoin”. Allemaal verhaallijnen die we zo voor ons zien. Maar als laatste verhaallijn geeft Netflix toch een beetje toe de kritiek op de serie te begrijpen: “De aflevering waar de groep realiseert dat ze bevoorrecht zijn”.
Kan je maar niet genoeg krijgen van Friends? Lees dan hier 17 zalige dingen die je nog niet wist over Friends of bekijk alle afleveringen gewoon nog eens opnieuw!
FRIENDS 2018 PLOTLINES
— Netflix US (@netflix) 24 januari 2018
-Joey eats Tide pods, goes to hospital (guest star Ellen Pompeo)
-Chandler won't shut up about how funny his Vines were
-Ed Sheeran cameo interrupts Phoebe's Central Perk set
-Ross gets everyone into Bitcoin
-The One Where The Gang Realizes Their Privilege