Stan Lee, de bedenker en striptekenaar van verschillende Marvel-superhelden, is overleden. De 95-jarige Amerikaan bedacht onder andere Spider-Man, de Fantastic Four en X-Men. Al snel groeide hij zo uit tot het gezicht van Marvel Comics en hielp hij het bedrijf om zo groot te worden als het nu is.
Weinig mensen zijn in de wereld van de comics en superhelden zo mythisch als Stan Lee. Hij is namelijk de bedenker van heel wat van meest bekende superhelden. Zo is het dankzij Stan Lee dat we Spider-Man, de Fantastic Four, de X-Men, de Hulk, Daredevil, Dr. Strange en Iron Man kennen.
De gezondheid van de 95-jarige striptekenaar ging al enige tijd achteruit. Stan Lee is deze morgen met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis , maar overleed iets later. Dat is door zijn dochter bevestigd aan de Amerikaanse website TMZ.
Marvil Comics
De Amerikaan werd in 1922 in New York geboren en kreeg al snel interesse in schrijven. Hij werkte ook even onder zijn echte naam, Stanley Martin Lieber, als parttime journalist.
In 1939 waagde hij zijn eerste stappen in de wereld van de comics bij Timely Comics, het bedrijf dat later zal uitgroeien tot Marvel Comics. Twee jaar later schreef hij een twee pagina tellend verhaal voor Captain America No. 3: “The Traitor’s Revenge!“, en dat onder het alias ‘Stan Lee’.
Wanneer de eindredacteur ontslag nam, werd Lee op amper negentienjarige leeftijd tot interim eindredacteur benoemd. In 1942 trok hij echter het leger in, waar hij aan manuals en trainingsfilmpjes werkte. Maar na de oorlog keerde hij terug naar zijn eerste liefde, Timely Comics, waar hij tientallen jaren redacteur zou blijven.
Today, we pause and reflect with great sadness on the passing of Stan Lee: https://t.co/J0cwgdn677 pic.twitter.com/eOBdZAqdZ0
— Marvel Entertainment (@Marvel) November 12, 2018
The Fantastic Four
Nadat DC Comics uitpakte met hun Justice League, begonnen Lee en z’n kompaan Jack Kirby na te denken over een eigen team superhelden. Niet veel later was The Fantastic Four geboren. Dat was het startsein voor een opeenvolging van succesvolle lanceringen. In geen tijd lagen ook Hulk, Spider-Man, Doctor Strange, Daredevil en X-Men in de rekken. In ’63 volgde ook The Avengers.
In 1972 gaf Lee echter de teugels van Marvel uit handen en legde zich toe op promotie van het bedrijf. Zo trok hij in 1980 naar Los Angeles om er een eigen animatiestudio op te richten en de banden met Hollywood te versterken.
Nog voor de grote Marvel-blockbusters vonden de superhelden van Stan Lee ook al hun weg naar de televisieschermen. Maar de echt grote bekendheid verwierf Marvel natuurlijk met het Marvel Cinematic Universe, dat startte in 2008 met Iron Man. De films werden steeds groter en indrukwekkender, met als voorlopig hoogtepunt het recordbrekende Avengers: Infinity War. Door de films werd Stan Lee meteen ook een celebrity, ook voor de meer casual fans. Lee maakte er een zaak van in elke Marvel-film een cameo te maken.
Rest in peace Stan Lee ?️ #Excelsior pic.twitter.com/OAc9omBeQ8
— Miles Morales (@SpiderMan1610) 12 november 2018
Superhelden met menselijke kanten
Stan Lee zorgde voor een kentering in de superheldenwereld. Anders dan de tot dan bekende superhelden van DC, hadden de helden van Lee ook hun mindere kantjes. Hij gaf ze een meer menselijke touch, met tekortkomingen en gebreken.
“Zijn verhalen leerden me dat zelfs superhelden zoals Spider-Man en de Incredible Hulk fouten hadden of problemen met meisjes en geen 24 uur per dag in hun machofantasie leven”, stelde Kiss-frontman Gene Simmons daar nog over in een interview in 1979. “Door de eerlijkheid van gasten zoals Spider-Man, heb ik geleerd over de grijstinten in de menselijke natuur.”
70 jaar huwelijk
Stan Lee laat een dochter en een jongere broer, Larry Lieber, achter. Een andere dochter, Jan, overleed tijdens haar kindertijd. Lee had zelf na bijna 70 jaar huwelijk in 2017 al afscheid moeten nemen van zijn vrouw Joan.
RIP STAN LEE #Excelsior! pic.twitter.com/syDX4OgJLb
— João (@JPDReyes) 12 november 2018
— stan lee (@TheRealStanLee) 12 november 2018