De Oscarnominaties zijn een triomf voor ‘Roma’ en Netflix en voor cinema die niet uit Hollywood komt

Elk jaar wordt er meewarig gedaan over de Oscars en het conservatisme van de Academy en de stemmende leden, maar dit jaar heeft er een kleine aardverschuiving plaatsgevonden. Netflix heeft met ‘Roma’ een film in huis die met zijn 10 nominaties de frontrunner is én ook ‘The Ballad Of Buster Scruggs’ is genomineerd voor drie beeldjes. Bovendien is het ook opvallend hoe goed de Europese cinema het doet.

Noch Girl noch Beautiful Boy hebben een Oscarnominatie te pakken dit jaar waardoor de Belgische aanwezigheid op de Oscars een stuk magerder uitvalt dan oorspronkelijk verwacht.

Niet afwezig, maar wel ondergewaardeerd dit jaar, zijn First Man (onze favoriete film van vorig jaar) met 4 technische nominaties en If Beale Street Could Talk van Moonlight-regisseur Barry Jenkins die amper 1 nominatie wist binnen te halen. En toch is het een boeiender jaar dan de meeste andere Oscarjaren.

Ten eerste omdat de champagnekurken mogen knallen bij Netflix: de streamingdienst wilde met Roma meespelen op de Oscars dit jaar en leveren met tien nominaties zelfs de grote favoriet (lees hier onze review van Roma). Naast een nominatie voor Beste Buitenlandse Film, die heel erg verwacht was, zijn er ook nominaties voor onder andere Beste Film, Beste Regisseur, Beste Actrice, Beste Actrice in een Bijrol, Beste Scenario én Beste Cinematografie. We zijn zeker dat dit succes ook Netflix zelf overweldigd heeft.

En er is trouwens nog meer succes voor Netflix, want ook The Ballad Of Buster Scruggs, de western anthology die de broers Coen voor de streamingdienst maakte, heeft drie nominaties beet (lees hier onze review).

Maar er is meer: de niet-Hollywoodiaanse film is behoorlijk succesvol dit jaar. Roma is van Mexicaanse oorsprong, maar er zijn verschillende films uit de categorie Beste Buitenlandse Film die meer dan één nominatie hebben weten binnen te slepen. Cold War – uit Polen – heeft er drie, want ook regisseur Pawel Pawlikowski is genomineerd en net als Cold War is ook de Duitse film Werk Ohne Autor (vanaf 6 februari in de Belgische bioscopen) genomineerd in de categorie Beste Cinematografie. Het maakt de niet-Engelstalige film opvallend populairder dan gewoonlijk.

Black Panther

De andere grote favoriet dit jaar is puur numeriek gezien The Favourite (nu bij ons in de zalen) en daar stond dan weer een Griekse regisseur aan het roer, Yorgos Lanthimos. Maar liefst drie van de genomineerde regisseurs zijn dus géén Amerikanen.

Die film is ook genomineerd voor 10 beeldjes, maar Emma Stone en Rachel Weisz beconcurreren elkaar (terecht) in de categorie Beste Actrice in een Bijrol. Alle drie de actrices uit The Favourite zijn trouwens genomineerd, want Olivia Colman is genomineerd voor de hoofdrol.

Het lijkt wel alsof de Academy voor het eerst echt beseft heeft dat de wereld groter is dan Hollywood alleen en dat ze ook genregewijs wat hokjes hebben geslopen. Ja, want ook daar: met Black Panther is er voor het eerst een Marvel-superheldenfilm genomineerd voor Beste Film en Black Panther doet het met zijn zeven nominaties opvallend goed. Samen met BlacKkKlansman (5 nominaties waaronder Adam Driver uit Star Wars en Girls) lijken ze de ‘zwarte’ film te moeten vertegenwoordigen.

Spider-Man: Into The Spiderverse is dan weer de opvallende genomineerde bij de animatiefilms tussen onder andere Isle Of Dogs, Incredibles 2 en Ralph Breaks The Internet.

Tot slot valt ook op dat de muzikale film het goed doet. A Star Is Born doet het ook lang niet slecht met acht nominaties en ook nominaties voor Bradley Cooper als acteur en scenarist (niet als regisseur) en een eerste Oscarnominatie voor niemand minder dan Lady Gaga (lees hier onze review van A Star Is Born).

Ook die andere muzikale bom, Bohemian Rhapsody, is niet vergeten dit jaar. In totaal heeft de film vijf nominaties waaronder eentje voor Rami “Mr. Robot” Malek, die gestalte gaf aan Freddie Mercury (lees hier onze review van Bohemian Rhapsody).

Favoriet bij de acteurs is allicht Christian Bale, die voor de bejubelde film Vice (die bij ons uitkomt op 27 februari) een gigantische transformatie onderging om Dick Cheney neer te kunnen zetten.

Ook die film is trouwens niet te onderschatten concurrentie met acht nominaties.

National Geographic

En er is nog een primeur: met de documentaire Free Solo maakt volgende maand ook een productie van National Geographic voor het eerst kans op een Oscar. De film is een van de vijf kanshebbers in de categorie en vertelt het verhaal van bergwandklimmer Alex Honnold, die als eerste ooit de ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan zal proberen beklimmen. Free solo, oftewel zonder touw.

Free Solo draait vanaf 6 februari in de Vlaamse bioscopen en wordt woensdag 20 maart om 21.00 uur uitgezonden op National Geographic.

Meer
Lees meer...