De Duitsers hebben de F-35 van Lockheed Martin gedumpt, in een procedure om nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Ze gaan nu ofwel Eurofighters ofwel Hornets F/A-18’s kopen. Maar het is vooral een signaal aan Frankrijk, om samen een nieuwe generatie Europese gevechtsvliegtuigen te gaan bouwen.
Een belangrijk financieel, maar ook militair-strategisch signaal uit Berlijn. Want de Duitse regering van Angela Merkel heeft beslist om zeker geen F-35-gevechtsvliegtuigen te kopen. Dat meldt Reuters.
Die beslissing is zeer symbolisch: de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin had vurig gehoopt om na België, nog nieuwe Europese landen op haar lijstje van kopers te kunnen schrijven. Maar dat is dus niet het geval, het veel grotere en militair krachtigere Duitsland kiest expliciet niet voor hen.
De Duitsers moeten een deel van hun luchtmacht vernieuwen en beslissen nu dat ze ofwel verder gaan met de Eurofigther, een project van Airbus, of met de Hornet F/A-18 van Boeing. Met de F-35 van Lockheed Martin, het enige toestel dat van de zogenaamde ‘vijfde generatie’ is, gaan ze niet door.
Die vijfde generatie wil zeggen dat ze ‘stealth’ zijn, bijna onzichtbaar voor de radar. De andere toestellen zijn vierde, of 4.5 generatie, ze hebben wel al een beetje van die eigenschappen. Het grootste verschil is vooral dat de F-35 veel duurder is, en nog met veel meer kinderziektes kampt.
Duitsland maakt daarmee vooral een heel strategische keuze voor een Europese defensie. Want de Fransen, en president Emmanuel Macron, hadden de Duitsers gewaarschuwd: zij willen samen met andere Europese landen zelf een Europees gevechtstoestel ontwikkelen van de vijfde generatie tegen 2040. En dat zou in gevaar zijn gekomen als men nu al op de kar van het Amerikaanse F-35 project zou gesprongen zijn.
Duitse baas van luchtmacht werd laan uit gestuurd: hij was te veel fan van de F-35
In Duitsland was de strijd daarover bijzonder hevig. De baas van de Duitse luchtmacht werd afgedankt, toen hij z’n voorkeur voor de F-35 iets te fel had uitgedrukt. Want binnen de Duitse regering, en vooral bij de sociaal-democraten daarin, was de tegenstand tegen dat Amerikaanse toestel zeer groot. Nu kiezen de Duitsers dus volmondig voor een Europees project: zelfs als ze straks de Hornet F/A-18 kopen, is dat een tussenstap. Dat toestel is veel goedkoper dan een F-35, een soort tussenstap. Het moet straks toch vervangen worden door vijfde generatie toestellen, maar dan Europese.
In België was de top van de luchtmacht ook uitgesproken voor een F-35, net als in Duitsland. Maar anders dan in het grotere buurland, koos de Belgische regering uiteindelijk voor het Amerikaanse toestel. Dat was dik tegen de zin van de Franse president Macron.
Maar het is nu ook slecht nieuws voor de Belgische luchtmacht dat grotere broer Duitsland kiest voor een ander toestel. Hoe meer landen gebruik maken van de F-35, hoe goedkoper de onderdelen en het toekomstige onderhoud worden. Het omgekeerde is nu waar: de prijs zal onvermijdelijk onder druk komen, nu het veel grotere Duitse leger niet langer geïnteresseerd is in het Amerikaanse toestel. En België geeft nu dus 15 miljard euro uit, om mee te doen met een Defensie-logica die erg goed past in een Amerikaans kraam, niet in een Europese context.