Een klap voor CD&V in Oost-Vlaanderen, dat mag je het vertrek van Veli Yüksel gerust noemen. De christendemocraten verliezen in de provinciehoofdstad Gent hun mannetje, Open Vld’er Alexander De Croo snoepte Yüksel weg van bij CD&V’er Pieter De Crem. Ook bij N-VA haalt Open Vld een parlementslid weg: Grete Remen, die al langer in onmin leefde met N-VA, stapt op.
Huidig kamerlid Veli Yüksel krijgt de vierde plaats bij Open Vld op de lijst voor de Kamer. Hij wordt meteen ook onafhankelijke in de Kamer, en in de Gentse gemeenteraad.
Het vertrek van Yüksel komt niet meteen als een verrassing: zijn ongenoegen over de gang van zaken in de Oost-Vlaamse CD&V was al langer groot. Met name de rol van Pieter De Crem lag zwaar op de maag. Die presteerde als staatssecretaris maar zeer matig de afgelopen vijf jaar, en weigerde bovendien om nog op de lijst voor de Kamer te gaan staan, toen CD&V-voorzitter Wouter Beke hem de eerste plaats op de Europese lijst niet gunde.
Beloning voor De Crem? Dat lag moeilijk bij anderen
Maar bij de val van de regering Michel kreeg De Crem z’n comeback: plots werd hij minister van Binnenlandse Zaken én opnieuw lijsttrekker in Oost-Vlaanderen. Velen zagen hem niet graag terugkomen: een beloning voor iemand die er een potje van had gemaakt? Dat De Crem bovendien overal ging verklaren dat “de koers naar rechts was ingezet bij zijn partij”, maakte een pak mensen binnen de partij ongemakkelijk.
Dat zorgde er mee voor dat naast De Crem, van de rechtervleugel in de partij, ook de zuil haar plekken op agressieve manier opeiste op de lijsten. CD&V’ers die niet meteen in het ene of andere kamp zaten, zoals Yüksel, werden daardoor weggedrumd. Bij de Oost-Vlaamse lijstvorming van CD&V kwamen er zo een pak verschuivingen. Vincent Van Peteghem moest uitwijken naar het Vlaams parlement, en Cindy Franssen verkaste naar Europa, om de puzzel te doen passen. Yüksel kreeg uiteindelijk de vierde plaats bij CD&V voor de Kamer, maar ruilt die nu voor hetzelfde plekje bij Open Vld.
Meer kansen bij Open Vld
Maar Yüksel verhoogt nu danig zijn kansen. Want bij CD&V was de vierde zetel, die hij in 2014 nipt binnen haalde, een absolute strijdplaats. Ook bij Open Vld in Oost-Vlaanderen is die vierde zetel geen zekerheid, maar meer dan waarschijnlijk eindigt de liberale lijst wel voor die van CD&V. Een mathematische afweging, die wel eens zijn carrière met vijf jaar kan verlengen in het parlement.
Meteen is duidelijk dat Yüksel ook voor de nationale politiek blijft kiezen. Want in Gent, waar hij ook gemeenteraadslid is, veroorzaakte de overstap wat commotie. Open Vld-burgemeester Mathias De Clercq heeft er goede banden met de lokale CD&V en schepen Mieke Van Hecke. Hij wilde niet meteen een zetel bij z’n coalitiepartner afsnoepen, en drong erop aan dat Yüksel z’n zitje in de gemeenteraad afgaf aan een CD&V’er.
Yüksel was in 2012 nog de lijsttrekker van CD&V in Gent. Maar in 2018 passeerde voorzitter Wouter Beke hem, wat de relaties met de partij verder deed bekoelen. Ook toen was al sprake van een overstap naar Open Vld, maar dat gebeurde niet.
Deze keer dus ook niet, Yüksel blijft zetelen als onafhankelijke, en beloofde te focussen op de nationale politiek. Daardoor valt CD&V in Gent terug op nog twee gemeenteraadsleden. De christendemocraten staan erg zwak in de Oost-Vlaamse hoofdstad. “Ik voelde me bij CD&V de laatste tijd minder en minder thuis. Ik kies nu voor het positief project van Open Vld en Alexander De Croo”, zo reageert Yüksel zelf, bij Radio 1.
Ook in Limburg een switch
Ook in Limburg neemt Open Vld een parlementslid over van een andere partij: Grete Remen zat tot nu toe voor N-VA in het Vlaams parlement. Maar ze ruilt de Vlaams-nationalisten in voor de liberalen. Ook zij zal de rit nu uitdoen als onafhankelijke.
Remen lag al langer openlijk in onmin met de N-VA. Ze aarde nooit in die partij, als ondernemer begreep ze de dynamiek van het politieke spel nooit echt. Ze weigerde een nieuwe plaats op de N-VA lijst, en haalde bij haar afscheidsinterviews stevig uit naar haar partij, die veel te weinig ruimte laat voor inspraak van binnen uit, zo vond ze.
Nu krijgt ze de plek van eerste opvolger op de lijst van Patrick Dewael. “Ik engageer me bij een partij die ondubbelzinnig kiest voor een sterke economie en waar freedom of speech wel in het DNA zit. Dit voelt als thuiskomen”, zo zegt ze in het Belang van Limburg.