België en Duitsland vinden geen bewijzen voor spionage door Huawei ondanks druk van VS

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, gaan Duitsland en België het Chinese techbedrijf Huawei niet aan banden leggen. Na maanden onderzoek kan het Belgisch Centrum voor Cybersecurity geen concrete aanwijzingen van enige dreiging voorleggen. Washington denkt nochtans dat Huawei erop uit is om westerse landen te bespioneren. In ons land werkt het Chinese bedrijf samen met Proximus, Orange en Telenet/Base.

De Amerikaanse regering waarschuwde België begin 2019 nog voor spionagepraktijken van Huawei. Volgens Washington speelt het Chinese bedrijf handelsgeheimen en gevoelige informatie uit het westen door aan de Chinese overheid. Naast smartphones produceert Huawei onder andere ook gsm-masten.

Een aantal Europese landen zijn dan ook van plan om met Huawei in zee te gaan om een 5G-netwerk uit te bouwen. Dat is dik tegen de zin van Washington. De Amerikanen hebben er al bij een aantal landen op aangedrongen om geen apparatuur van Huawei meer te gebruiken voor de uitbouw van datanetwerken.

Maar het Belgisch Centrum voor Cybersecurity heeft geen bewijzen gevonden van de Amerikaanse waarschuwingen. “Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”, klinkt het in de kranten van Het Mediahuis. “Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend opvolgen.”

(Huawei breekt records met smartphoneverkoop, maar krijgt ook klappen door wantrouwen van Washington.)

Groen licht van Duitsland

Duitsland gaat Huawei alvast niet uitsluiten bij uitsluiten bij het uitrollen van supersnel 5G-internet. Dat zegt Jochen Homann, topman van de Duitse telecomwaakhond Bundesnetzagentur aan de Engelse zakenkrant Financial Times.

“Ons standpunt is dat geen enkele leverancier van apparatuur, inclusief Huawei, mag of moet uitgesloten worden”, zegt Homann. Duitsland gaat binnenkort 5G-netwerken beginnen opzetten. Er loopt een veiling voor 5G-licensies. De teller van de biedingsrondes staat ondertussen al op 5,3 miljard euro.

Richard Grenell, de Amerikaans ambassadeur in Berlijn, waarschuwde pas nog dat de VS de samenwerking tussen de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten zou doen verminderen als Duitsland toch groen licht zou geven voor de Huawei-netwerken.

(In de VS en Zuid-Korea zijn sinds kort de eerste bruikbare 5G-netwerken operationeel.)

EPA

Armworstelen van Peking en Washington

Begin maart liet China nog aan de VS weten dat ze er alles aan zouden doen om Huawei te beschermen. Huawei-smartphones mogen nu niet meer verkocht worden in de VS. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes en zou uit zijn op cyberaanvallen. Het probleem is echter dat er om 5G-netwerken op te zetten, nood is aan sterke apparatuur. Daar is Huawei net in gespecialiseerd. Bovendien levert het Chinese bedrijf aan erg lage tarieven.

(Trump verklaarde onlangs dat hij wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie.)

Trump zei ook dat hij “geen technologieën die geavanceerder zijn, wil blokkeren”. Daarmee verwees hij opnieuw naar Huawei en China. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.

EPA
Meer
Lees meer...