Zeventiende klimaatmars in Brussel lokt amper 500 betogers: veel armoedeorganisaties

De zeventiende klimaatmars van van Youth for Climate kreeg 530 deelnemers op de been in Brussel. Dat is klein bier vergeleken met de duizenden jongeren die eerder dit jaar meeliepen. Er waren vandaag verschillende armoedeorganisaties aanwezig. Die vragen dat het klimaatplan, dat de betogers eisen, ook een sociaal plan wordt.

Voor de zeventiende week op rij kwamen in Brussel klimaatspijbelaars op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen van de overheid. Er waren dit keer opnieuw relatief weinig jongeren aanwezig. Zo werden Anuna De Wever en Kyra Gantois van Youth for Climate gesteund door mensen uit armoedeorganisaties. Die eisen dat het klimaatplan, dat door de klimaatbetogers geëist wordt, ook sociaal is. Dat melden de kranten van Het Mediahuis.

(Lees hier hoe Sign For My Future een echte politieke lobbygroep werd die maximale druk uitvoerden op CD&V en Open Vld om klimaat in grondwet te krijgen.)

Vuilnis en peuken rapen

De jongeren raapten trouwens met vuilniszakken en lege flesjes vuil en sigarettenpeuken op langs de weg tussen de treinstations van Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Zoals elke week waren er ook delegaties aanwezig van de Workers for Climate, Teachers for Climate en de Grootouders voor het Klimaat.

(Wat het internationale imago van de klimaatbetogers ook beschadigd heeft: de grootscheepse versperringen en beschadigingen in Londen.)

Belangstelling verdwenen?

Ook de recente wekelijkse klimaatmarsen kenden niet veel succes. Wat wellicht meespeelt, is het feit dat de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen eraan komen. Op dit moment is de klimaatopwarming geen groot thema in de campagne, maar wel wat de economische plannen zijn, en welke nieuwe belastingen er gaan komen.

Het voorpaginanieuws over de klimaatbetogingen hield eigenlijk op nadat N-VA, Open Vld en CD&V toonden dat ze niet bereid waren om klimaatdoelstellingen in de grondwet te verwerken, waardoor dat voorstel dus onmogelijk een tweederdemeerderheid kon krijgen in de Kamer.

Eind maart betoogden klimaatactivisten, onder wie ook Anuna De Wever, nog in de Wetstraat om druk uit te oefenen op het parlement om een bindende klimaatwet groen licht te geven.

Meer
Lees meer...