Er wordt regen voorspeld voor dit weekend. Ideaal, want het lijstje met de meest veelbelovende titels die deze week op Netflix zijn geland oogt heel erg fijn. We krijgen comebacks van Jennifer Aniston én Christina Applegate (die uit ‘Married With Children…’), twee vogels in hun quarterlifecrisis, Zac Efron als seriemoordenaar en een portret van de politieke revolutie die Alexandria Ocasio-Cortez heet.
Series
De meest veelbelovende titel van de week is Dead To Me, een zwart-komische reeks waarin Christina Applegate – in de jaren tachtig de natte droom van veel jongens als Kelly Bundy in Married With Children– Jen speelt, een cynische makelaar die nog steeds obsessief op zoek is naar de dader van het ongeluk en haar rouw uit in cynisme en regelmatige woede-uitbarstingen. In één van de sessies van de steungroep waar ze naartoe gaat ontmoet ze Judy (Linda Cardellini die we kennen uit Bloodline en, uit een verder verleden, Freaks And Geeks), een sentimentele en zachtaardige vrouw. Tussen de twee ontstaat een nieuwe vriendschap. De reeks lijkt te beginnen als een soort donkere versie van Grace And Frankie: twee tegenpolen die elkaar steunen in moeilijke tijden en meer aan elkaar lijken te hebben dan in eerste instantie te verwachten valt. Maar dan blijkt dat de schijnbaar perfecte Judy Big Little Lies-gewijs een donker geheim met zich meedraagt. De chemie tussen beide hoofdrolspeelsters zit goed en de tien afleveringen van telkens een halfuur brengen slimme dialogen, mooie acteerprestaties en fijne satire met zich mee. De nieuwe series draaien deze week om sterke vrouwen en dat is in Tuca & Bertie niet anders. Deze nieuwe animatiereeks van de makers van BoJack Horseman is geanimeerd in de gekende stijl en draait deze keer om twee dertigjarige vrouwelijke vogels die in hetzelfde appartementsgebouw wonen. De twee woonden vroeger samen, maar nu Tuca (Tiffany Haddish) gaat samenwonen met haar vriend verhuist Bertie (Ali Wong) naar het appartement erboven.
Ook hier gaat het om twee totaal verschillende vriendinnen: Tuca is orde, Bertie is chaos. Tuca heeft haar op het eerste zicht haar leventje op orde met een vaste relatie en een vaste job, Bertie is nog heel erg zoekende. Het is nu Bertie die zich aan de kant geschoven voelt na zes jaar samenwonen met Tuca en die eigenlijk niet weet wat ze nu moet doen op haar eentje in dat lege appartement.
Bedenkster Lisa Hanawalt wil met Tuca & Bertie een antwoord bieden op het doorgaans erg mannelijke karakter van animatie voor volwassenen en richt zich met deze reeks in de eerste plaats op vrouwen, wat geenszins wil zeggen dat de reeks geen mannen kan aanspreken. Doorheen de afleveringen worden thema’s aangehaald zoals seksuele intimidatie, daten en het kijken naar vogelporno, relaties en het zetten van stappen richting volwassenheid, thema’s die ons meer universeel dan puur vrouwelijk lijken.
Films
Eind januari kwamen de Ted Bundy Tapes op Netflix, een documentairereeks over één van de meest beruchte Amerikaanse seriemoordenaars. Hij is tweemaal ter dood veroordeeld voor drie moorden (in 1979 en 1980), maar op dat moment werd hij al verdacht in 30 andere zaken die zich uitstrekten over vijf staten. Vlak voor zijn terechtstelling bekende hij meer dan twintig moorden. De schattingen lopen echter op tot meer dan honderd vrouwen die hij om het leven zou hebben gebracht. Zelfs zijn advocate Polly Nelson noemde Bundy in haar boek over hem “puur kwaadaardig.”
Joe Berlinger, de maker van de reeks heeft ook een speelfilm over Bundy gemaakt: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. En natuurlijk aasde Netflix op de rechten van die film. Ze kochten de film aan op het meest recente Sundance lm Festival. Zac Efron speelt de hoofdrol, het andere hoofdpersonage in de film, Teds echtgenote Liz, wordt gespeeld door Lily Collins.
En voor wie niet genoeg krijgt van seriemoordenaars is deze week ook Zodiac toegevoegd, de film van David Fincher uit 2007 die gebaseerd is op waargebeurde feiten en verhaalt over twee journalisten (Jake Gyllenhaal en Robert Downey Jr.) die op zoek gaan naar een seriemoordenaar.
De Zodiac Killer was de codenaam van een vermoedelijke seriemoordenaar die actief was in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969. Hij (of zij) dankt de naam aan de brieven die hij tot 1974 naar een aantal kranten stuurde, waarin de afzender zichzelf Zodiac noemde. De brieven openden doorgaans met de zin “This is the Zodiac speaking” en waren ondertekend met een kruis door een cirkel. Hoewel hij zelf claimde 37 mensen te hebben vermoord kunnen er niet meer dan vijf moorden met zekerheid aan hem gelinkt worden. Zodiac is het bewijs dat een film die zich voornamelijk op een krantenredactie afspeelt ook nagelbijtend spannend kan zijn.
Een andere filmklassieker die ook deze week is toegevoegd is de oorlogsfilm Full Metal Jacket (1987) van de hand van de legendarische regisseur Stanley Kubrick. Het Amerikaanse leger wilde niet meewerken aan Kubricks film over de Vietnamoorlog waardoor hij zich genoodzaakt zag om de film in Engeland op te nemen. Maar hij deed het wel op z’n Kubricks: perfectionistisch tot in de details. Hij liet een leegstaande fabriek ombouwen tot een kapotgeschotenstad en liet echte palmbomen en namaakrijstvelden overvliegen om het geheel op Vietnam te doen lijken.
In het eerste deel is te zien hoe een groepje Amerikaanse jongeren getraind wordt tot marinier waarbij vooral de genadeloze drilinstructeur Hartman legendarisch is geworden. Het tweede deel van de film volgt de getrainde mariniers mentale en fysieke lijdensweg in Vietnam. De film werd amper genomineerd voor één Oscar, maar staat wel tot op vandaag op nummer 97 in de Top 250 van de beste films aller tijden op de bekende website IMDb.
Maar er is ook nog nieuw werk tussen de films van deze week: Jennifer Aniston speelt mee in de komedie Dumplin’, die eind vorig jaar al in de Verenigde Staten gelanceerd werd maar pas nu ook bij ons op Netflix terug te vinden is. Hoofdrolspeelster in Dumplin’ is het mollige tienermeisje Willowdean (Danielle MacDonald) die gek wordt van de opmerkingen over haar gewicht en uit protest besluit om deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd die door haar moeder (Jennifer Aniston) georganiseerd wordt. De muziek bij de film is van Dolly Parton en werd genomineerd voor een Golden Globe. En nu de examens eraan komen lijkt de timing ideaal om een film als The Last Summer te lanceren. Die draait om vier tieners uit Chicago die hun laatste zomer beleven voor ze naar de universiteit trekken. Ze moeten nadenken over wie ze willen zijn en met wie ze willen zijn. One Last Summer is een typisch tienerdrama over tieners die worstelen met dromen, relaties en identiteit. K.J. Apa, bekend van Riverdale, speelt één van de hoofdrollen.
Docu
Een documentaire die al enige aandacht heeft gekregen voor zijn lancering is Knock Down The House. Die documentaire schetst een portret van vier vrouwen die gevolgd worden in de aanloop naar de congresverkiezingen 2018 in de Verenigde Staten. Na de verkiezing van Donald Trump gingen de Democraten op zoek naar buitenstaanders: mensen met een mening en een visie, maar zonder politieke ervaring. Het doel: mensen vinden die een zitje zouden kunnen veroveren in het Huis van Afgevaardigden.
De reden waarom de documentaire nu zoveel bijval kent, heet Alexandria Ocasio-Cortez. een activiste die sinds 2019 zetelt als het jongste vrouwelijke congreslid ooit. Ze groeide op in The Bronx in New York waar ze na haar studies (economie en internationale relaties) nog werkte als kelner en is van Puertoricaanse oorsprong.
In de Amerikaanse pers wordt Ocasio-Cortez als niets minder bestempeld dan een politieke revolutie. Op de eerste dag in het Congres sloot ze aan bij een protestactie van jonge klimaatactivisten voor het kantoor van fractieleidster Nancy Pelosi. Vandaag staat ze voor gratis hoger onderwijs, strengere wapenwetten en de New Green Deal: een groots overheidsprogramma dat de klimaatverandering wil tegengaan en waarvoor ze onder andere een belasting wil heffen van 60 à 70% op de inkomens boven 10 miljoen dollar. En oh ja, ze steunt ook het voorstel ter afzetting van Donald Trump.
En tot slot willen we ook nog All In My Family tippen, de veertig minuten durende documentaire van de homoseksuele filmmaker Hao Wu die een gezin heeft gesticht in Amerika, maar nu nog een strijd moet voeren om de aanvaarding te krijgen van zijn traditionele Chinese familie.