Snowden en WikiLeaks onthullen: VS geven grote bedragen aan Israël, Hamas kreeg Israëlisch geld

Het conflict in de Gazastrook is meer dan een oorlog tussen twee lokale partijen. De rol van de Verenigde Staten is veel groter dan algemeen wordt aangenomen, stelt journalist Glenn Greenwald op basis van geheime NSA-documenten van klokkenluider Edward Snowden. Ook WikiLeaks brengt enkele opvallende onthullingen over de Palestijnse kwestie aan het licht.

De Amerikaanse steun aan Israël is lang niet nieuw. Vandaag nog raakte bekend dat Israël honderden miljoenen dollar van de VS krijgt om het afweersysteem te bekostigen. Geheime NSA-documenten van klokkenluider Edward Snowden werpen een nieuw licht op die steun met enkele onthullingen over het bondgenootschap tussen de twee landen. De voorbije tien jaar heeft de NSA voortdurend de hulp aan zijn Israëlische SIGINT-tegenhanger Unit 8200 vergroot. Minstens één keer heeft Israël een groot geldbedrag ontvangen, schrijft Glenn Greenwald, de Amerikaanse journalist die vooral bekend werd toen hij in samenwerking met Snowden onthullingen over de NSA publiceerde.

Israël heeft Amerikaanse steun nodig

De documenten zouden de betrokkenheid van de VS in de Palestijnse kwestie sterk onderstrepen. Telkens wanneer Israël de Gazastrook aanvalt – eind 2008, in 2012 en nu opnieuw – herhaalt zich hetzelfde proces in de Amerikaanse regering en media. De overheid geeft Israël wapens en verdedigt de militaire interventie zowel in het openbaar als bij de Verenigde Naties. Er worden in het Congres resoluties goedgekeurd om Israël te steunen, waarop de media in de VS benadrukken dat de aanvallen van Israël niets met hun land te maken hebben. Het gaat dan om een conflict tussen twee buitenlandse partijen waarbij iedere fatsoenlijke Amerikaan probeert te helpen, maar geen verantwoordelijkheid draagt, zo schrijft Greenwald op zijn nieuwe site The Intercept.

Greenwald lijst ook enkele recente uitspraken van president Barack Obama op. Die zei vorige week nog dat het “hartverscheurend” is om te zien wat er in de Gazastrook gebeurt. Waarop professor Corey Robin, van Brooklyn College, stelde dat Obama over het conflict praat “alsof het een natuurramp is, een oncontroleerbare biologische gebeurtenis”.

Voor Greenwald is de conclusie van deze gelekte informatie duidelijk: Israël zou dat soort geweld nooit kunnen ontplooien zonder de Amerikaanse steun en bescherming. En dat maakt van de VS allesbehalve een neutrale partij in het conflict. De goede relatie tussen de Amerikaanse en Israëlische spionagediensten staat hierbij centraal. Zo onthulde The Guardian vorig jaar nog dat de NSA stelselmatig informatie met Israël deelt en daarbij de gegevens over Amerikaanse burgers niet filtert. Ook de andere Israëlische veiligheidsdiensten SOD en Mossad worden volgens de gelekte documenten betrokken in de samenwerking met de VS.

“Palestijns terrorisme”

Samen proberen de Amerikanen en de Israëliërs toegang te krijgen tot geografische doelwitten in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de Perzische Golf, Zuid-Azië en de islamitische republieken van de voormalige Sovjet-Unie. Israël kan daarbij onder andere beroep doen op de expertise en de technologie waarover de Verenigde Staten beschikken. Onder de belangrijkste prioriteiten voor Israël staat wat ze noemen “Palestijns terrorisme”. De samenwerking is overigens niet recent. Al in 1968 zou de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson met zijn Israëlische collega premier Levi Eshkol in zee zijn gegaan. Door de Amerikaanse betrokkenheid worden ook de Canadese en Britse geheime diensten met Israël in contact gebracht.

De NSA ontvangt volgens de documenten van Snowden op die manier informatie over onder andere de Palestijnen. Ook vanuit Jordanië komt informatie door de goede band met de Jordaanse EWD.

Israël is bedreiging

Opvallend is dat de documenten van Snowden Israël net als een bedreiging omschrijven. In tegenstelling tot wat de overheid in de media laat uitschijnen, staan de documenten vol met discussies over hoe Israël eerder een bedreiging dan een bondgenoot is. De Israëlische spionagedienst wordt zelfs als de “op twee na meest agressieve tegen de VS” gerangschikt. In 2008 werd Israël in een document gezien als een potentiële dreiging om tot een vredevolle resolutie met Iran te komen.

Hamas kreeg ook steun

WikiLeaks doet ook opvallende onthullingen over de band tussen Israël en Hamas. Terwijl ze momenteel de wapens tegen elkaar opnemen, zou Israël de islamitische politieke organisatie in de aanvangsjaren net financieel gesteund hebben, omdat ze als tegengewicht voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO werden beschouwd. Israël zou volgens WikiLeaks voorts de economie in de Gazastrook bewust op een laag pitje houden, maar tegelijk alles doen om een grotere humanitaire ramp te vermijden.

Meer
Lees meer...