26-jarige Syriëstrijder werkte tot eind 2012 in meest beveiligde zone van kerncentrale Doel

Eén van de 46 Syriëstrijders die momenteel terecht staan op het terrorismeproces in Antwerpen had tot eind 2012 toegang tot de kerncentrale van Doel. Dat ontdekte VTM NIEUWS. Als technicus had hij er toegang tot de meest beveiligde zone, die waar de kernreactor staat.

De 26-jarige Ilyass Boughalab uit Borgerhout werkte drie jaar lang, tot november 2012, als technicus voor het bedrijf Vinçotte uit Wilrijk. Dat is een bedrijf dat inspecteert of herstellingen in de kerncentrale voldoen aan de normen. Boughalab moest de lasnaden controleren, een job die hem toegang gaf tot de plaats waar de kernreactor staat. Op 13 november 2012 vertrok hij naar Syrië.

Sabotage?

“Die man is nooit berispt en heeft zijn werk altijd voortreffelijk gedaan”, klinkt het bij Vinçotte, meldt VTM NIEUWS. “Eind 2012 heeft hij zelf beslist om het bedrijf te verlaten. We hebben daarna zijn veiligheidsmachtiging om de kerncentrale te betreden teruggestuurd naar Binnenlandse Zaken.” 

De toenmalige directeur-generaal van het federaal agentschap voor de nucleaire controle, Willy De Roovere, sluit niet uit dat Boughalab in die periode iets kon saboteren. Wat wel zeker is, is dat hij met eigen ogen kon zien hoe het er daar allemaal aan toe ging. Op het moment van de recente sabotage van de kerncentrale zat hij al in Syrië, maar het is niet uit te sluiten dat hij er indirect iets mee te maken heeft.

Ondanks het feit dat hij nog steeds in Syrië zit, is Boughalab één van de 46 beklaagden op het terrorismeproces. De openbare aanklager vorderde deze week vijf jaar cel tegen hem. Boughalab vecht in Syrië bij de hardste kern van moslimextremisten, die zich de voorbije jaren schuldig maakten aan executies, folteringen en aanslagen.

Bekijk de volledige reportage van VTM NIEUWS hieronder:

Brussels Airport

Gisteren kwam uit dat zeker tien potentiële Syriëstrijders een job hadden in de bagage-afhandeling op de luchthaven van Zaventem. Sommigen waren zelfs in het bezit van een badge waarmee ze tot vlak bij de vliegtuigen mochten komen. Enkelen van hen zijn ook effectief naar Syrië vertrokken. En één van hen, een jonge Brusselaar, is daar een maand geleden zelfs gestorven, meldt Gazet Van Antwerpen vandaag. 

Een vijftiental badges zijn intussen geblokkeerd omdat de werknemers niet meer voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.