Zo bereid je je voor op de luide muziek tijdens een festivalbezoek

De zomermaanden zijn in zicht en dat geldt ook voor de vele festivals die op komst zijn. Veel festivalgangers bereiden zich nu al voor op een toffe sfeer en loeiharde muziek waar ze dagenlang uren aan een stuk in doorgaan. Maar helaas is er daarna een grote kans op gehoorschade, waar bezoekers zich veel minder om bekommeren zodra ze het festivalterrein betreden.

Je gaat naar een festival om je te amuseren? Dat is waar, al zijn er naast de leuke deuntjes ook vaak minder leuke gevolgen, zoals een piepende toon in je oren, aan verbonden. Gelukkig kan je jezelf beschermen op verschillende manieren, volgens Willem Westermann, secretaris van de Vereniging van Evenemententmakers in Nederland.

https://www.instagram.com/p/Bk4kBx6F8vY/

Luide muziek

Westermann wijst erop dat de gevolgen van luide muziek een grote impact hebben op jongeren hun gehoor. Daarom zet de organisatie zich in om jongeren aan te zetten om op een geschikte manier een festival of concert te betreden. Daarvoor heeft het VEM een overeenkomst afgesloten met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals in Nederland. De overeenkomst zegt dat festivalgangers ingelicht moeten worden over de risico’s van luide muziek, het aanbieden van oordoppen en dat de decibellen aangepast moeten worden aan het maximaal toegestane van 103 decibel.

5 redenen waarom de festivalcamping van Extrema Outdoor dat tikkeltje meer te bieden heeft.

https://www.instagram.com/p/ByrY9ToIY9p/

Blijvend risico

Ook al ziet de organisatie VEM sterk toe op hoe luid de muziek staat, bij 103 decibel is er nog steeds een blijvend risico op gehoorschade. Helaas worden festivals niet bestraft bij het overtreden van de 103 decibel. En doet ook niet iedereen in de muzieksector mee met de overeenkomst van VEM.

Graspop verkoopt deze muts in samenwerking met Music for Life … tegen gehoorschade.

Op eigen initiatief

Een onderzoek aan de Erasmus Universiteit heeft aangetoond dat “Eén op de zeven kinderen tussen de negen en elf jaar al een vorm van gehoorschade heeft door het luisteren naar harde muziek.” Wat immens veel is. Saskia Kloet, manager Gezond Gehoor bij VeiligheidNL, vindt de risico’s ook zorgwekkend en raadt daarom ook aan om zelf het initiatief te nemen om oordoppen te voorzien met muziekfilter. Nog een extra tip die ze meegeeft: “Koop de oordoppen op voorhand zo kan je ze gewoon worden nog voordat je het festival betreedt, en is de hele dag je beleving hetzelfde.”

Meer
door Redactie
Lees meer...