Graspop verkoopt deze muts in samenwerking met Music for Life … tegen gehoorschade

Graspop verkoopt deze muts in samenwerking met Music for Life … tegen gehoorschade

Ben je een muziekfan en wil je graag iets doen voor je medemens? Dan moet je deze muts voor onder de kerstboom vragen. De opbrengst gaat integraal naar de vzw De Tuut van Tegenwoordig, een goed doel van de Warmste Week van Music for Life. Maar waar houdt die organisatie zich precies mee bezig?

Deze hete muts is vanaf nu verkrijgbaar via de webshop van Graspop Metal Meeting. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar vzw De Tuut van Tegenwoordig, een vzw die zich inzet om jongeren te waarschuwen tegen de gevolgen van te hevige decibels. De Tuut heeft al twee jaar een vast standje op Graspop, waar je je gratis oordoppen kan afhalen.

Lang naar luide muziek luisteren, is het schadelijkst

Allemaal kei cool, maar wat maakt De Tuut van Tegenwoordig eigenlijk relevant? Voorzitter Bert Lecomte liet op Graspop 2017 aan newsmonkey weten dat 6,5 procent van de Belgische jongeren momenteel permanent met tinnitus of oorsuizen kampt. Volgens hem zijn “veel mensen zich niet bewust van de schade die luide muziek op je gehoor kan hebben. Daarom willen we mensen waarschuwen voor de gevaren.”

De Tuut heeft meer middelen nodig, want oordoppen dragen bij luide muziek, is altijd aangeraden. Zo “kan het heel goed zijn dat je oren na een concert beschadigd zijn zonder dat je dat zelf beseft”, liet Lecomte weten. “Zelfs als je geen tuut ervaart. Alles hangt er ook van af hoe lang je die luide decibels trotseert. Als je straks bijvoorbeeld een uur zonder gehoorbescherming vooraan gaat staan bij een concert in de Marquee, is de kans groot dat je gehoorschade oploopt. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld een granaat loeihard naast je ontploft en dat je daarbij geen gehoorschade oploopt omdat het geluid zo kort duurde. Dat hangt natuurlijk allemaal ook van persoon tot persoon af.”

Voor meer informatie over tinnitus en ‘De Tuut van Tegenwoordig’ kan je hier terecht.

Gesponsorde artikelen