Netflix heeft deze week eens in de oude doos gegrabbeld en heeft er populaire series als Glee en The Fresh Prince Of Bel-Air uitgehaald. Maar ook bij de films valt er deze week heel wat te beleven én er is een nieuw seizoen van Stranger Things. En voor de cultuurnerds: een korte muziekfilm, geregisseerd door Paul Thomas Anderson, ondersteunt ‘ANIMA’, het nieuwe album van Thom Yorke.
Series
Het derde seizoen van Stranger Things: we zitten er al lang op te wachten, maar nu is het er ook echt. De serie begint enkele maanden na de gebeurtenissen in het tweede seizoen, we bevinden ons in het midden van de jaren 80 en te midden van de Back To The Future-hype.
We zitten in de zomer en het grootste gedeelte van de actie speelt zich dan ook af in een winkelcentrum en rond een publiek zwembad. Maar natuurlijk blijft die zomerfun en de daarbij hangende puberliefdes niet duren en krijgen de inwoners van Hawkins ook nog wel wat anders voor de kiezen. Het einde komt wel zo stilaan in zicht voor de reeks, want de broertjes Duff hebben aangekondigd dat het vierde seizoen van Stranger Things het laatste zal zijn.
Dat is de enige écht nieuwe titel op Netflix deze week, verder zet de streamingdienst in op nostalgie.
23 jaar na het einde van de serie heeft Netflix bijvoorbeeld alle zes seizoenen van The Fresh Prince Of Bel-Air online. Daarin zien we hoe een piepjonge Will Smith naar zijn oom en tante verhuist in Bel-Air, een luxueuze wijk in Los Angeles, om hem wat discipline bij te brengen. Hij gaat er naar school in een binnenstebuiten gedraaid jasje – omdat dat veel cooler is – en raakt er bevriend met Jazz, een figuur die niet echt op veel respect kan rekenen bij oom Phil. Een heerlijke 90’s-reeks waarbij het lekker terugdenken is aan je jeugd.
Ook uit de nostalgiedoos: de zes seizoenen van Glee. De reeks – die al in 2015 afliep – was destijds immens populair en begint wanneer Will Schuester ervan droomt om de glee club op school in zijn oude glorie te herstellen. Will houdt audities en komt zo te weten dat er enkele erg goede zangers op zijn school zitten. Ze hebben één ding gemeen: door hun klasgenoten worden ze als zonderling ervaren. In elke aflevering zitten meerdere populaire nummers. Die muziek werd uitgekozen door Ryan Murphy, die tegenwoordig voor Netflix werkt.
Tot slot is ook het tiende seizoen van de populaire reeks The Big Bang Theory aan Netflix toegevoegd. Dat seizoen – daterend uit 2016 – begint wanneer Leonard en Penny voor de tweede keer hun huwelijksgeloften willen afleggen. Seizoen 11 en 12 van de reeks staan nog niet op Netflix.
Films
Eén nieuwe film in de afgelopen week op Netflix: Shaft, een sequel uit de gelijknamige film uit 2000. De filmreeks begon al in de jaren 70 en heeft een kenmerkende begintune. In 2019 is het – net als in de versie uit 2000 – Samuel L. Jackson die de privédetective John Shaft II vertolkt.
In de nieuwste film komt die in contact met een zoon waarvan hij niet wist dat hij ‘m had en met wie hij ook weinig gemeenschappelijk blijkt te hebben. Ze gaan samen op zoek door de straten van Harlem, New York, naar opheldering omtrent de omstandigheden waarin de beste vriend van John Shaft III om het leven kwam.
Verder nog een lijstje oudere films die nu op Netflix te vinden zijn. Zo is The Thing (1982) zeker een inspiratiebron geweest voor Stranger Things, maar is nu ook het origineel te bekijken waarin een onderzoeksteam uit Antartica achterna wordt gezeten door een alien die van gedaante kan veranderen.
Wie daarna zin heeft in meer horror kan terecht bij Mama (2013), een niet-perfecte, maar wel sfeervolle horrorfilm met Jessica Chastain in de hoofdrol. Voor de parodie verwijzen we naar Dark Shadows (2012), de elvendertigste samenwerking tussen Johnny Depp en Tim Burton waarin Depp deze keer een vampier speelt.
En meer Johnny Depp vinden we in Blow (2001) uit de tijd toen Depp het nog aandurfde om voor artiestiek meer uitdagende projecten te kiezen. In Blow speelt hij George Jung, de legendarische Amerikaanse drugssmokkelaar die het in recordtempo schopte van klein dealertje tot rechterhand van drugskoning Pablo Escobar.
Een hoop sterren vinden we ook in State Of Play (2009). Onder andere Russel Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Robin Wright, Jason Bateman, Helen Mirren én Jeff Daniels zijn te spotten in deze uitstekende thriller waarin een dagbladjournalist en een blogsters verbanden beginnen terug te vinden tussen twee schijnbaar onsamenhangende moorden. Gebaseerd op de nog betere mini-reeks van de BBC uit 2003.
En tot slot nog een “terug van weggeweest”-klassieker op Netflix: The Breakfast Club, die sinds zijn release in 1985 als inspiratiebron heeft gediend voor zowat élke coming-of-age-film. De film speelt zich bijna geheel af in de bibliotheek van een middelbare school waar vijf scholieren op zaterdag bij elkaar komen voor een strafstudie. Zoveel jaren later nog steeds een genot om naar te kijken. Don’t You (Forget About Me) van Simple Minds werd speciaal voor deze film geschreven en werd een wereldhit.
Muziek
En tot slot nog een streepje muziek om af te sluiten: Radiohead-boegbeeld Thom Yorke heeft met ‘ANIMA’ redelijk onverwacht een nieuw soloalbum uitgebracht. Negen nieuwe nummers. Die plaat gaat vergezeld met een cisueel project: een kortfilm van 15 minuten in een regie van topregisseur Paul Thomas Anderson. Waarom dit dingetje niet gewoon een “videoclip” wordt genoemd en op YouTube is gedropt heeft allicht met centjes te maken, maar 15 minuten van onze tijd hebben we hier zeker wel voor over.