Japan zal aan wetenschappers toestaan om dierlijke embryo’s te laten groeien waar stamcellen van mensen inzitten. ’t Is de eerste keer dat wetenschappelijk onderzoek dat die embryo’s verder laat groeien, goedgekeurd wordt. Het uiteindelijke doel is om organen voor mensen te laten groeien.
Het klinkt wat als sciencefiction, maar eigenlijk gebeurde het al in de Verenigde Staten: embryo’s van dieren waar wat menselijke cellen in worden ingeplant. In Japan kan het vanaf nu en een wetenschapper uit Kyoto heeft er grootse plannen mee.
Stamcellen van mensen in dieren
Hiromitsuu Nakaushi denkt met zijn onderzoek uiteindelijk menselijke organen in dieren te laten groeien. Dat wil hij doen door embryo’s van dieren te manipuleren zodat ze het orgaan niet zelf krijgen. Vervolgens worden stamcellen van mensen ingeplant. Die krijgen instructies om het missende orgaan te vormen.
Het gevolg laat zich raden: de lijsten voor donor-organen zouden als bij toverslag kunnen verdwijnen. Als we organen op bestelling kunnen maken, worden er alvast heel wat mensenlevens gered. Maar zover zijn we nog lang niet.
Alvleesklier
Al is stap één al zeker gezet: op proeven bij dierenembryo’s slaagde het team van Nakauchi er al vlotjes in om rattenembryo’s de alvleesklier van muizen te laten produceren. Bij rattenembryo’s zal een menselijk orgaan natuurlijk niet ver komen, daar zijn proeven bij varkens of grotere zoogdieren voor nodig.
Er bestaan ook al stamcelpleisters voor je hart!
Eerst is dus alvast de bedoeling dat de rattenembryo’s het wat langer trekken: zo’n 15 dagen. Nadien hoopt Nakauchi fondsen los te weken voor grotere experimenten. Uiteraard stellen ethici zich grote vragen bij de proeven. Wat als er menselijke cellen in de hersenen van ratten terechtkomen, bijvoorbeeld?
Nieuw onderzoek
Onderzoek op embryo’s zoals dat dat Hiromitsu Nakauchi van plan is, is niet nieuw. Hij wil menselijke stamcellen in dierlijke embryo’s transplanteren. Dat werd al eerder gedaan in de Verenigde Staten, maar daar mogen de embryo’s maximum 14 dagen oud worden. Voor onderzoek dat dat aantal dagen overschrijdt, worden geen fondsen gegeven. Er is ook een moratorium op.
Stamcellen kunnen nu ook al hersentumoren ‘vergiftigen’
Japan heft dat moratorium nu op, binnen enkele maanden weten we hoe het verlopen is.