Oudejaarsavond, dat betekent champagne! Niets zo zalig als dat subtiele plofje bij het ontkurken van de fles, en dan zwijgen we nog over de chemische reacties waarmee dat gepaard gaat. Wil je straks iedereen verbazen met je kennis? Dan moet je deze 13 weetjes zeker onthouden.
1. Champagne ondergaat twee fermentaties: voor het bottelen én erna

2. Een fles van 0,75 liter bevat zo’n 7,5 gram opgeloste koolstofdioxide …

3. Eén fles zou 5 liter gas doen vrijkomen als je de champagne volledig ‘plat’ laat gaan …

4. Slechts 20 procent van de koolstofdioxide ontsnapt via de bubbels

5. Per glas champagne komen er ongeveer 20 miljoen bubbeltjes vrij

6. Eén bubbel is ongeveer 0,5 millimeter groot

7. De bubbels vormen bloemvormige patronen bij het opstijgen

8. Bubbels dragen ook bij aan de smaak en het aroma van de champagne

9. Er zitten meer dan 600 chemische bestanddelen in champagnebubbels

10. Je schenkt champagne het best in als bier …

Dat wil zeggen: je moet de champagne langzaam langs het glas naar beneden laten stromen. Op die manier gaat er het minst koolstofdioxide verloren, en blijft de smaak dus het best behouden.
Dit is de juiste manier om champagne te drinken (en je doet het zéér waarschijnlijk verkeerd).
11. … en in een langwerpig glas

12. De druk in een champagnefles kan oplopen tot 5 à 6 bar

13. En tot slot nog dit: een wegschietende kurk haalt een snelheid van 40 kilometer per uur

Zin gekregen in een glaasje bubbels? Wij ook … Cheers!
