“Aalst is het Beloofde Land”: Vlaamse ethische hacker vindt gaatje in beveiliging Vaticaan

“Aalst is het Beloofde Land”: Vlaamse ethische hacker vindt gaatje in beveiliging Vaticaan

“God is een ajuin!”, staat er sinds deze morgen te lezen op de website van het Vaticaan. Volgens paus Franciscus zouden wetenschappers van het Vaticaan eindelijk het Beloofde Land ontdekt hebben … Aalst. Neen, de Vlaamse stad is niet meteen het centrum van het christelijke geloof. Het is de ethische hacker, en Aalstenaar, Inti De Ceukelaire die een gaatje vond in de beveiliging van de website van het Vaticaan en dat wou aanklagen met een staaltje ‘fake news’.

Paus Franciscus kondigt met veel enthousiasme de ontdekking van de hemel op aarde aan: Aalst“, staat er te lezen op een pagina van de nieuwe site van het Vaticaan. “Na een langdurig onderzoek, geleid door de beste wetenschappers van het Vaticaan, is Zijne Heiligheid tot de conclusie gekomen dat de stad Aalst het Beloofde Land is. Daarom zullen we vanaf nu naar de Heer verwijzen als ‘een Ajuin’, genoemd naar de bijnaam voor inwoners van de gezegende stad.”

“De Heer is een Ajuin”

Een mooi staaltje fake news deze morgen op die gloednieuwe website van het Vaticaan dus. Verantwoordelijk is Inti Deceukelaire. Deceukelaire is een ethische hacker, die zo sites en bedrijven test op gaten in hun beveiliging. Zo ook de nieuwe site van het Vaticaan: www.vaticannews.va.

Hij merkte al snel op dat die site niet zo veilig was, iets dat hij meteen meldde aan het Vaticaan. Maar omdat hij geen antwoord kreeg, ging hij over tot actie. “Na negen mails en meer dan genoeg tijd blijft het Vaticaan dit geen probleem vinden”, schreef hij deze morgen in een tweet. “Iedereen kan zomaar ‘fake news’ verspreiden via hun nieuwssite. Tsja, als je het toelaat, mag er ook mee gelachen worden. #amen.”

De Ceukelaire is als ethische hacker uiteraard niet van kwade wil. Hij paste daarom ook niet de homepagina van de site aan, maar maakte een nieuwe pagina aan: vaticanne.ws/ajoin. Met daarop dus de prachtige boodschap “Paus Franciscus: de Heer is een Ajuin”. Hij kondigde het zelf ook aan op Twitter: “Niet mijn woorden”, schreef hij, “maar die van de paus. Merci Pontifex!”

Van Donald Trump naar Temptation Island

“Mijn vriendin vreest dat we op een zwarte lijst zullen komen en dat we niet meer voor de kerk zullen mogen trouwen”, reageert De Ceukelaire in Het Laatste Nieuws, “maar ik denk dat deze paus een ‘chille pee’ is.” De Vlaamse hacker is niet aan zijn proefstuk toe. Zo hackte hij onder meer ook al de Twitteraccount van Amerikaans president Trump, ook deze keer met een Aalsters getinte boodschap, en onderzocht hij recent nog de koppels van Temptation Island.

Hij is ook geen onbekende in het wereld. De Ceukelaire staat momenteeel 42ste op de lijst van HackerOne van meest gerupteerde hackers.

Gesponsorde artikelen