Wat is friet zonder saus? Helemaal niets. Het zijn dan ook de sausjes waarop frietkoten de grootste winst maken. En die kan oplopen tot bijna 400 procent, afhankelijk van de saus. Dat melden de Franstalige Sudpresse-kranten na een rondvraag bij frituristen. De grootste winstmaker is – misschien niet heel verrassend – mayonaise. Andalouse levert met een winstmarge van 250 procent een heel stuk minder op, al is dat natuurlijk ook niet mis.
Bestel jij wel eens friet zónder saus? Waarschijnlijk niet. De sausjes zijn dan ook de grootste winst op te brengen voor de frituristen. Dat blijkt uit een rondvraag van de Franstalige Sudpresse-kranten.
Waar de frituristen het meeste op verdienen? De mayonaise. Een pot van 5 kilo van bijvoorbeeld het merk La William kost 14,53 bij groothandel Spuntini. Een portie van 50 gram is dan zo’n 14 cent. Ondertussen rekenen wij als klant gauw zo’n 70 cent af voor een portie. Dat levert voor de friturist dus een winstmarge op van 56 cent, ofwel bijna 400 procent, per portie.
Andere sauzen zoals andalouse of brazil scoren iets minder goed omdat ze bij de groothandel iets duurder zijn, maar nog steeds houdt de friturist daar met een winstmarge van minstens 200 procent genoeg aan over.
Aan de andere kant moeten frituristen het niet hebben van de friet zelf. Met slechts een paar cent winst per portie verdienen ze daar bijna niets aan.