ABBA vraagt Trump om te stoppen met het gebruiken van hun nummers op politieke evenementen

De Zweedse popgroep ABBA heeft een duidelijk signaal afgegeven aan voormalig president Donald Trump: stop met het spelen van onze muziek tijdens politieke evenementen. Ze sluiten zich hiermee aan bij een groeiende lijst van artiesten die bezwaar maken tegen het gebruik van hun nummers op Trump-bijeenkomsten.

ABBA’s platenlabel, Universal Music, heeft onlangs een verzoek ingediend bij het campagneteam van Donald Trump om te stoppen met het gebruik van de muziek van de populaire band. Dit gebeurde naar aanleiding van berichten dat ABBA-nummers werden gespeeld tijdens een rally in Minnesota op 27 juli. Het label benadrukte dat er geen toestemming of licentie was verleend voor het gebruik van ABBA’s muziek, en de bandleden gaven aan volledig achter deze actie van Universal te staan.

Steeds meer artiesten laten van zich horen

ABBA is zeker niet de enige artiest of band die zich uitspreekt tegen het gebruik van hun muziek door de Trump-campagne. In de afgelopen jaren hebben verschillende bekende artiesten, zoals Tom Petty, Adele, R.E.M., Sinéad O’Connor en Celine Dion, soortgelijke verzoeken gedaan. Ze hebben allemaal opgeroepen om hun nummers te verwijderen van Trump-bijeenkomsten, omdat ze niet geassocieerd willen worden met zijn politieke beweging.

Het groeiende aantal artiesten dat hun bezorgdheid uit over het ongeautoriseerde gebruik van hun muziek benadrukt een bredere trend van muzikanten die controle willen houden over hoe en waar hun werk wordt gebruikt, vooral in politieke contexten.

Meer
Lees meer...