Abortus blijft illegaal in Argentinië nadat senaat tegen historische wet stemt

Abortus blijft illegaal in Argentinië nadat senaat tegen historische wet stemt

De Argentijnse senaat heeft tegen de legalisering van abortus gestemd. Na bijna 16 uur debatteren bleek een kleine meerderheid tegen het voorstel om abortus toe te laten in de eerste veertien weken van de zwangerschap. Een serieuze klap voor de vrouwenrechten in het zwaar katholieke land waar naar schatting meer dan 350.000 clandestiene abortussen per jaar worden uitgevoerd, vaak met zware complicaties.

Het resultaat van de stemming over de abortuswet in de Argentijnse senaat is een overwinning voor de katholieke kerk en een nederlaag voor de vrouwenrechten. Met 38 stemmen tegen, 31 stemmen voor en 2 onthoudingen blijft het vroegtijdig afbreken van een zwangerschap illegaal in het Zuid-Amerikaanse land.

Goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden

Nochtans was dat wetsvoorstel al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden in Argentinië. Halverwege juni stemden die na een debat van maar liefst 22 uur voor goedkeuring van het wetsvoorstel om abortus toe te staan tot de veertiende week van de zwangerschap. 129 leden stemden toen voor, 125 tegen en één politicus onthield zich.

In de straten van Argentinië vierden voorstanders van de abortuswet toen dit resultaat. Zeker nadat de Argentijnse president Mauricio Macri, zelf fel gekant tegen de wet, liet weten zijn veto niet te gebruiken om de legalisering van abortus tegen te houden.

Latijns-Amerika

Momenteel mag in Argentinië een zwangerschap alleen afgebroken worden na een verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is. Bovendien moeten vrouwen die abortus willen plegen speciaal toestemming vragen aan een rechter.

Met de nieuwe wet zou het land, na Guyana, Cuba en Uruguay pas het vierde Latijns-Amerikaanse land zijn waar abortus legaal is. Een historische wet leek dus in de maak.

Vergelijken met nazi’s

Maar voor de wet er echt kon komen, moest het voorstel dus nog langs de senaat. In de aanloop naar die stemming is in Argentinië zwaar gelobbyd door de katholieke kerk. 70 procent van het Zuid-Amerikaanse land is namelijk katholiek en de macht van de kerk is er heel groot.

Ook de Argentijnse paus Franciscus sprak zich na de stemming in het Huis van Afgevaardigden uit tegen abortus en riep de senaat op om de wet tegen te houden. Hij vergeleek het afbreken van een zwangerschap als de foetus misvormd was of andere problemen had met de politiek van de nazi’s om aan raszuivering te doen.

60 procent van bevolking voor

De stemming van de senaat lokte meteen straatprotesten uit in Argentinië. Volgens een recente peiling zou zo’n 60 procent van de Argentijnse bevolking de soepelere abortuswet steunen.

“We kiezen niet voor of tegen abortus, maar of abortus in een ziekenhuis wordt uitgevoerd of illegaal met een kapstok of iets anders waardoor vrouwen in een gevaarlijke, vernederende situatie worden gebracht”, zei senator Magdalina Odarda na de stemming die de praktijk vergeleek met martelingen.

3.000 doden door clandestiene abortussen

In Argentinië zouden jaarlijks tussen de 350.000 en 500.000 clandestiene abortussen uitgevoerd worden waardoor er ieder jaar 45.000 à 60.000 vrouwen in het ziekenhuis belanden na complicaties. De laatste 35 jaar zijn naar schatting meer dan 3.000 Argentijnse vrouwen overleden door zo’n praktijk.

“Senatoren kunnen gaan vannacht gelukkig gaan slapen met het gedacht dat ze het leven hebben gered van personen die letterlijk niet bestaan en dat ze ervoor gezorgd hebben dat vrouwen blijven sterven”, tweette activiste Malena Pichot sarcastisch.

Gesponsorde artikelen