Strikt Abu Dhabi Ronaldo, als reactie op Qatar en Messi?

Wie dacht dat het hoogtepunt van het voetbaltransferseizoen bereikt was met de overstap van Lionel Messi naar PSG, komt misschien bedrogen uit. Niet alleen wordt gespeculeerd op een transfer van PSG-icoon Kylian Mbappé naar Real Madrid. De Portugees Ronaldo, die net als Messi tot de grootste spelers aller tijden gerekend wordt, lijkt dicht te staan bij een overstap naar Manchester City. Op de achtergrond speelt de rivaliteit tussen de rijke golfstaten Qatar (PSG) en Abu Dhabi (Man City) speelt mee.

Waarom lijkt Manchester City zo geïnteresseerd om de inmiddels 36-jarige Cristiano Ronaldo over te nemen van het Italiaanse Juventus? Die vraag houdt de voetbalwereld in de ban, nu een overstap naar Man City dichtbij lijkt.

Volgens veel voetbalanalisten ligt het inpassen van de erg zelfbewuste Portugees in het team van Pep Guardiola niet voor de hand. Man City staat bekend om zijn vele automatismen, dankzij het drilwerk van Guardiola, en het ontwikkelen van uitstekende twintigers tot wereldspelers. Ronaldo, die gewoon is dat alles rond hem draait en in de eindfase van zijn carrière zit, lijkt niet meteen in die mal te passen.

Maar doordat een andere toptransfer, van Tottenhamspits Harry Kane naar Man City, definitief werd afgeblazen, komt er op de valreep van het transferseizoen toch nog een plaatsje én financiële ruimte vrij bij de club van Kevin De Bruyne. En dus zou de sensationele transfer toch werkelijkheid kunnen worden, want Juventus vindt Ronaldo te duur geworden voor wat hij nog bijbrengt.

Qatar versus Abu Dhabi

Naast de puur sportieve argumenten speelt er ook een geopolitieke dimensie mee. PSG, de nieuwe club van Messi, wordt gecontroleerd door een investeringsvehikel van de staat Qatar. De Qatarees Nasser Al-Khelaifi, de manager die in opdracht van de koninklijke familie PSG runt, wordt tot de machtigste mannen in het moderne voetbal gerekend.

De rijke golfstaat, die ook het WK 2022 organiseert, lijkt het voetbal te gebruiken om zijn imago in de wereld op te smukken. De erg conservatieve golfstaat wordt er al jaren van beticht terroristische organisaties en regimes te ondersteunen. De PR-strategie heeft wisselend succes. Zowel de duistere maneuvers bij het binnenhalen van het WK als de arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions hebben tot forse kritiek geleid.

Manchester City is dan weer eigendom van een investeringsgroep uit Abu Dhabi, een van de Verenigde Arabische Emiraten, en wordt geleid door sjeik Mansour, die lid is van de koninklijke familie van Abu Dhabi. Ook voor de sjeiks uit dat emiraat is voetbal een manier om wereldwijd aan invloed te winnen en “soft power” te verwerven.

Qatar en Abu Dhabi zijn, ondanks hun gelijkenissen, grote regionale rivalen. Zowel de diplomatieke als de handelsrelaties waren de voorbije jaren vertroebeld, al waren er recentelijk wel pogingen om de spanningen te verminderen.

Champions League

Die geopolitieke rivaliteit zal binnenkort een sportieve uitloper krijgen, met de komende Champions League-wedstrijden tussen PSG en Manchester City, overigens in de poule van Club Brugge.

Ook de directies staan wel eens tegenover elkaar. Manchester City was een van de voorstanders van de intussen begraven Super League, terwijl PSG een opvallende afwezige was in dat project.

En ook op het vlak van prestigieuze transfers speelt de onderlinge concurrentie dus mogelijk een rol: als PSG in staat is Messi binnen te halen, dan zou Man City dat wel eens willen counteren met de komst van Ronaldo.

Wat beide clubs verbindt: ondanks de miljarden petrodollars uit de Golfstaten, zijn ze er vooralsnog niet in geslaagd om de allerhoogste trofee in het Europese voetbal, het winnen van de Champions League, binnen te halen. Messi en Ronaldo zijn daar wel al meermaals in geslaagd.

(lb)

Meer
Lees meer...