Academy voegt meer films toe aan shortlist voor Oscar voor Beste Internationale Film

De coronacrisis zorgt er nogmaals voor dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zijn regels in verband met de Oscars moet aanpassen. Omdat overleggen tussen de stemgerechtigden niet mogelijk is, zal de shortlist voor de Oscar voor Beste Internationale Film dit jaar bestaan uit vijftien in plaats van tien films.

De regels voor het verkiezen van de Oscar voor Beste Internationale Film – tot in 2019 bekend als Oscar voor beste niet-Engelstalige film – zijn al regelmatig aangepast. Tot 2005 kozen de stemgerechtigden via een geheime stemming de vijf genomineerden. In 2006 kozen alle juryleden eerst negen films en was er een beperktere groep die uit die shortlist de vijf echte genomineerden koos.

Nog eens twee jaar laten werden de regels opnieuw aangepast omdat in 2007 de geprezen Roemeense film 4 Months, 3 Weeks and 2 Days uit de boot was gevallen. Sindsdien is er na de geheime stemmen een meeting van de International Executive Committee om te kijken welke films onterecht niet voldoende stemmen kregen. Zij worden dan als zogenaamde “saves” toegevoegd aan de shortlist. Het idee hierachter is dat niet alle juryleden alle ingezonden films kunnen bekijken waardoor goede films die weinig promotie maakten uit de boot dreigen te vallen.

15 films op shortlist

Door de coronacrisis is die meeting om de saves te selecteren echter niet mogelijk. In de Verenigde Staten en zeker in Los Angeles, waar normaal samengekomen wordt, woedt het coronavirus namelijk nog heel hard.

Daarom zal de shortlist dit jaar bestaan uit de vijftien films die de meeste stemmen kregen in plaats van maar tien films. Dat maakt de website Variety bekend. Op die manier hoopt de Academy te vermijden dat films over het hoofd gezien worden. Om te mogen kiezen wie van deze vijftien genomineerde films uiteindelijk de Oscar voor Beste Internationale Film krijgt, moet je als jurylid verplicht alle vijftien kanshebbers bekijken.

Recordaantal inzendingen

De lijst met ingezonden films voor de 93ste Academy Awards is al enige tijd volledig. Een recordaantal van 93 landen zond een kandidaat in. Voor België strijdt Filles de Joie van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevic voor het beeldje. Het is van 2015 geleden dat ons land de shortlist haalde met Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael. Een nominatie dateert zelfs al van 2013 met The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen. België won nog nooit de Oscar voor Beste Internationale Film.

De nominaties voor de Oscars van 2020 worden bekendgemaakt op 15 maart. Op 25 april worden dan de beeldjes uitgereikt aan de winnaars. Druk (Denemarken), I’m No Longer Here (Mexico), Dear Comrades! (Rusland), La llorona (Guatemala) en Deux (Frankrijk) behoren tot de favorieten voor Beste Internationale Film.

Meer
Lees meer...