Left Right
scrollTop top

Acht dagen boven de 45 graden: in Australië sneuvelen weer hitterecords


Acht dagen boven de 45 graden: in Australië sneuvelen weer hitterecords

In Australië worden momenteel hitterecords gebroken. Het kan er vandaag 49 graden worden op de warmste plek, en in delen van het land worden acht opeenvolgende dagen boven de 45 graden verwacht.

Deze feestdagen houdt de warmte opvallend lang aan Down Under. In delen van de zuidwestelijke staat Victoria kan het voor het eerst in 90 jaar tijd langer dan vier dagen boven de 40 graden zijn. Marble Bar in Noordwest-Australië krijgt te maken met de hoogste temperaturen, oplopend tot 49 graden.

In bijna heel het land zijn de temperaturen veel hoger dan normaal. En geen klein beetje: volgens het Australische Bureau of Meteorology zelfs 10 tot 14 graden warmer dan normaal. In Sydney wordt het tijdens de jaarwisseling 37 graden en 43 als je niet aan de kust woont.

Meer op komst

Vanwege de extreme droogte geldt een waarschuwing voor brandgevaar. Iedereen wordt geadviseerd om rustig aan te doen, de schaduw op te zoeken en veel te drinken. Met name voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen kan de hitte levensgevaarlijk zijn.

Volgens meteoroloog Jonathan How moeten de Australiërs zich opmaken voor een lange, erg hete zomer. “Dit is de eerste zomermaand, dus er is nog een lange weg te gaan voor een groot deel van het land. Op dit moment voorspellen we een warmere en drogere zomer dan normaal, dus dit kan eigenlijk alleen een voorproefje zijn van wat komen gaat.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…