Acht procent van de volwassen Belgen gelooft niet alleen in aliens, ze zijn ervan overtuigd dat die al in ons midden leven. Dat lijkt veel, maar daarmee zijn we samen met de Nederlanders toch de meest sceptische mensen op aarde. Verschillende studies in de 22 rijkste landen ter wereld brengen nog bizarre dingen boven.
Hoeveel Belgen precies in groene of andere mannetjes die niet van hier zijn geloven, daar zijn geen cijfers over. Maar als ze in de lijn liggen van wat het in onze buurlanden is, dan zal het iets van een 29 procent zijn.
Er is wel een grote peiling door Ipsos bij tienduizenden mensen gedaan met als vraag: zijn aliens op aarde en leven ze onder ons? In ons land blijkt acht procent van de bevolking dat te geloven. In India is dat maar liefst 45 procent, in China 42 procent, maar ook in landen als Italië (25%), de VS (24%), Japan (29%) en de UK (16%) zijn er een pak meer believers.
Mannen vs vrouwen
Opvallend is dat mensen met hogere opleidingen in alle 22 landen die onderzocht werden blijkbaar meer overtuigd zijn dan anderen. Er is ook een klein verschil (iets van een 5 procent) tussen mannen en vrouwen. Die laatsten zijn sceptischer. Qua inkomen en sociale status vielen er geen verschillen te vinden, en opvallend, los van de oudste generatie, ook niet echt meer qua leeftijdscategorie.
Bottomline is dat 1 op 5 mensen die wonen in zo ongeveer de 22 rijkste landen ter wereld blijkbaar echt geloven dat aliens zich onder ons bevinden.
28 procent gelooft in geheime elite met slechte bedoelingen
Wat geloven mensen nog? Of niet? 37 procent van de inwoners van de landen die 75% van de rijkdom in de wereld creëren geloven nog steeds dat de opwarming van ons klimaat een hoax is. Zes procent gelooft dat Osama bin Laden niet dood is. 28 procent gelooft dat er een geheime elite is met een globalistische agenda die samenzweert om de wereld te onderwerpen. Eenzelfde aantal, 28 procent, gelooft nog steeds dat Saddam Hussein wel degelijk iets te maken had met de aanvallen op 9/11. 20 procent gelooft ook dat vaccins niet deugen. Zeven procent is ervan overtuigd dat de maanlandingen fake waren.
15 procent gelooft dat “ze” “iets” in ons water doen
Veertien procent gelooft dat de drughandel in onder meer cocaïne en heroïne door overheden worden gerund. Negen procent gelooft dat de overheid “iets” in ons drinkwater doet. 15 procent gelooft dat overheden televisie manipuleren om ons brein te controleren. Ook 15 procent: overtuigd dat de farmaceutische industrie ziektes creëert om zo geld te kunnen verdienen aan de medicamenten. En 14 procent gelooft in een wezen zoals bigfoot. In de UK gelooft overigens 17% echt in het Monster van Loch Ness.
Bigfoot in een dipje
Als hij al bestaat – en blijkbaar gelooft 30 procent van de Amerikanen dat – dan was het wel een kutjaar voor bigfoot, het mysterieuze harige wezen dat ook wel bekend staat als sasquatch, yeti, skookum en skunkape. Amper gezien.
Terwijl in de jaren 2000-2009 steeds meer mensen beweerden dat ze bigfoot hadden gezien, begon hun aantal sindsdien flink te dalen. Dit jaar waren er in de hele VS hoop en al 33 “sightings”. Pennsylvania en Washington (de staat) spannen de kroon, daar werd bigfoot telkens vier keer gezien.Maar zoals gezegd, het gaat bergaf met het fantasiedier: