Roland Van Hauwermeiren, de voormalige topman van de Belgische afdeling van Oxfam, ontkent dat hij zelf ooit seksfeestjes georganiseerd heeft tijdens buitenlandse missies in rampgebieden. Hij geeft wel toe “geen heilige” te zijn. Ook Van Hauwermeiren heeft fouten gemaakt, waar hij zich naar eigen zeggen “diep voor schaamt”.
Roland Van Hauwermeiren, de vroegere baas van Oxfam België schreef een open brief van vier bladzijden naar VTM Nieuws, waarin hij het had over zijn missies in Liberia, Tsjaad en Haïti. Hij kwam in opspraak toen er vorige week berichten verschenen dat hij onder meer na de aardbeving in Haïti ter plekke seksfeestjes georganiseerd had.
Uit een intern rapport van Oxfam bleek vorige week dat medewerkers van de hulporganisatie met geld van Oxfam seksfeestjes georganiseerd hadden met prostituees op Haïti. Sommige meisjes die deelnamen waren mogelijk minderjarig. Roland van Hauwermeiren werd als spilfiguur in de zaak genoemd. Van Hauwermeiren ontkent dat nu.
“De overweging ‘waar rook is, is vuur’ zal bij de meeste mensen terecht in het hoofd spoken”, schrijft hij in zijn open brief. “Vandaar mijn poging tot verduidelijking. Ikzelf, inderdaad, ik ben niet volmaakt. Ik ben geen heilige, een man van vlees en bloed, en heb fouten gemaakt (niet gemakkelijk toe te geven), en ik schaam me diep. Ik heb inderdaad aan de onderzoekersgroep toegegeven dat ik tot drie maal toe intiem contact heb gehad in mijn huis. Het betrof volgens mij een volwassen eerbare dame, geen slachtoffer van de aardbeving en geen prostituee, die ik had leren kennen toen ik haar jonge zus en heel jonge moeder steunde met luiers en poedermelk. Ik heb ze nooit geld gegeven.”
Geen bewijzen
Van Hauwermeiren erkent zijn fout: “Door mijn relatie met de dame voedde ik de geruchten dat ik ook in dergelijke schandalen verwikkeld was (nl. feestjes of prostitutiebezoek). Als directeur had ik het voorbeeld moeten geven en had ik de organisatie en mezelf gecompromitteerd.”
Van Hauwermeiren zou van de toenmalige algemene directeur van Oxfam een “gefaseerde en waardige exit” aangeboden gekregen hebben omdat er “anders mogelijk ernstige gevolgen zouden zijn voor de reputatie van Oxfam”.
De voormalige topman wijst er ook op dat geen van de tientallen financiële verslagen en interne en externe controleonderzoeken aantoont dat er geld van Oxfam gebruikt werd om seksfeestjes te financieren. Van Hauwermeiren stelt dat hij nooit op zo’n seksfeestje aanwezig was: “Ikzelf heb nooit een bordeel, nachtclub of bar bezocht in de stad of dit land. Er waren veelvuldige pogingen van dames en heren om mijn huis te betreden met allerlei smoesjes om geld te vragen, een job te eisen of seksuele diensten aan te bieden. Ik ben nooit op die avances ingegaan.”
“Blijf ngo’s steunen”
Van Hauwermeiren maant iedereen aan om ngo’s financieel te blijven steunen: “Steun verder mensen in nood via ngo’s. Het is niet omdat er sommigen gedragscodes niet respecteren dat de organisatie fout is. Dit gebeurt in alle verenigingen, structuren, bedrijven, maatschappij in het algemeen en is individueel inderdaad niet goed te praten. Veralgemenen, is algemeen bekend, is een slechte raadgever of besluit.”
Van Hauwermeiren noemt de persoon, die de schandalen aan het licht gebracht heeft, “hetzij een echte moraalridder” of iemand met wraakgevoelens “tegen mij en Oxfam”.