Derek Chauvin, de agent die meer dan 8 minuten lang met z’n knie op de nek van George Floyd zat en zo z’n dood veroorzaakte, zal vervolgd worden voor het overlijden van de zwarte Amerikaan. De agent werd al ontslagen, maar zal nu ook vervolgd worden voor z’n daden, al zijn de demonstranten allesbehalve tevreden.
In de Verenigde Staten zijn nu al enkele dagen op rij hevige protesten aan de gang. De directe aanleiding was de dood van George Floyd, die de politieagressie tegenover zwarte Amerikanen pijnlijk duidelijk maakte.
George Floyd
Op 25 mei overleed de 46-jarige George Floyd in Minneapolis in de staat Minnesota. De Afro-Amerikaan overleed nadat hij werd gearresteerd omdat hij met vals geld een pakje sigaretten had betaald. Hij had dat pakje ondertussen al weer teruggegeven, wat de winkeluitbater ook liet weten in zijn telefoontje aan de politie. Toch ging de politie snoeihard te werk bij z’n arrestatie.
Hoewel George Floyd zich niet verzette tegen z’n arrestatie, hield agent Derek Chauvin hem wel tegen de grond met z’n knie. Die zette hij op de nek van George Floyd, 8 minuten en 46 seconden lang. Hoewel Floyd meermaals liet weten dat hij niet kon ademen, bleef de agent hem tegen de grond houden. De laatste 2 minuten en 53 seconden reageerde Floyd niet meer. Hij overleed later in het ziekenhuis.
#BlackLivesMatter
Het incident werd gefilmd door bijstaanders en ging al snel de wereld rond via sociale media. Daarbij was de verontwaardiging enorm. Waardoor de Black Lives Matter-beweging een nieuwe opflakkering kreeg. Mensen in de Verenigde Staten komen, zelfs in tijden van de coronapandemie en de aangeraden zelfquarantaine, massaal op straat om te betogen tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.
Maar ook in het buitenland laten mensen hun stem horen via sociale media. De hashtag #BlackLivesMatter is al enkele dagen hét onderwerp op Twitter. Onder de hashtag regent het getuigenissen en verwijzingen naar andere incidenten. Maar er wordt vooral ook opgeroepen voor de vervolging van de agent Derek Chauvin, voor de moord op George Floyd.
Third degree murder
En die vervolging komt er nu. Derek Chauvin, die na het incident ontslagen werd bij de politie van Minnaepolis, zal vervolgd worden voor de moord op George Floyd. Al is moord hier een ruim begrip. Chauvin zal namelijk vervolgd worden voor third degree murder, wat overeenkomt met onopzettelijke doodslag.
De staat Minnesota omschrijft third degree murder als “het overlijden van een persoon, zonder dat de dader als doel had om te doden door een gevaarlijk feit te plegen en een verdorven geest te laten zien, zonder aandacht te hebben voor het menselijk leven”. Met andere woorden, doodslag waarbij het overlijden noch gepland noch bedoeld was.
Er is ook een borgsom van 500.000 dollar (450.000 euro) vastgelegd. Wanneer iemand die som betaalt, is Chauvin voorlopig opnieuw een vrij man.
“Raise the degree”
De familie van Floyd is niet te spreken over de vervolging van Chauvin. Zij zijn van mening dat het hier niet gaat om onopzettelijke doodslag (murder in the third degree), maar wel om een bewuste moord (murder in the first degree). Ze zijn van mening dat Chauvin wist wat hij deed en wist dat hij door z’n knie minutenlang in de nek van Floyd te drukken, de man kon vermoorden. Hij reageerde ook niet op de smeekbede van Floyd, die herhaaldelijk liet weten dat hij niet kon ademen en dat zijn volledige lichaam pijn deed.
Maar ook de betogers en de mensen online zijn van die mening. Zij eisen dat de graad omhoog gaat en scanderen en tweeten nu massaal “raise the degree“. Daarnaast eisen ze ook de vervolging van de drie andere agenten die ter plaatse waren, Thomas Lane, Tou Thao en Alexander Kueng. Zij zijn net zoals Chauvin ontslagen, maar worden voorlopig nog niet aangeklaagd. Ze waren wel ter plaatse en grepen niet in terwijl Floyd smeekte voor z’n leven, daardoor vinden velen dat ze medeplichtig zijn aan de dood van George Floyd.