Left Right
scrollTop top

Aha, dus dáárom ween je als je uien snijdt … en dit kan je eraan doen


Aha, dus dáárom ween je als je uien snijdt … en dit kan je eraan doen

Uien zijn lekker bij vele gerechten, maar van het snijden krijg je letterlijk de tranen in je ogen. Maar hoe komt dat nu precies? En wat kan je eraan doen, wil je niet met een zwembril in de keuken staan?

Als je een ui opensnijdt, komen het sap en daarbij enkele stoffen vrij. Het enzym allinase en een zwavelhoudende verbinding komen dan in contact met de lucht en dat vormt een gas: propaanthial-S-oxide. Dit gas veroorzaakt irritatie als het in aanraking komt met water, ons oogvocht dus. En net daarom beginnen je ogen te tranen.

Een vervelende reactie, maar er is goed nieuws: er valt iets aan te doen. De volgende keer als je uien snijdt, probeer dan even deze trucjes!

1. Hou de ui onder het water als je hem snijdt

Door de ui in aanraking te laten komen met water, bereiken er minder gassen je oogvocht waardoor je dus ook veel minder last van tranen zal hebben. Simpel maar heel effectief.

2. Leg de ui in de koelkast voor je ‘m snijdt

Want zo wordt het enzym minder actief. Je zal nog altijd wat irritatie hebben, maar je zal wel een gigantisch verschil merken. De ui een paar minuutjes in de diepvries leggen, werkt trouwens net zo goed.

3. Gebruik een vlijmscherp mes

Het kan helpen om een scherp mes te gebruiken, want zo komen er minder gassen vrij. Je snijdt enkel in de cellen die je nodig hebt in plaats van links-rechts te moeten zigzaggen. Spoel je mes ook regelmatig af om de tranen te slim af te zijn.

4. Snij de ui onder de dampkap

Als je de dampkap aanzet en de ui eronder snijdt, heb je veel minder last van tranen. De gassen worden namelijk opgenomen door de kap en niet door je ogen.

5. Adem door je mond

Omdat je neus rechtstreeks in verbinding staat met je traankanalen, adem je beter door je mond. Door je neus ademen zal de irritatie alleen maar erger maken.

6. Hou je lippen vochtig

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het helpt om regelmatig over je lippen te likken als je uien aan het snijden bent. Zo komen de gassen eerst in contact met dat vocht en geraken er minder tot bij je ogen.

7. Hou je handen weg van je ogen

Als je de uien snijdt met je blote handen, hou ze dan best weg bij je ogen. Ze moeten nog maar in de buurt komen of je ogen beginnen weer te irriteren. Als je toch een traantje laat, gebruik dan liever een propere handdoek.

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618