Het Overlegcomité is het eens geraakt over de invoer van een coronabarometer. Dat wordt een instrument om meer duidelijkheid te scheppen in de coronamaatregelen waarover de overheid beslist. Het Overlegcomité werd bijna anderhalf uur uitgesteld, omdat premier Alexander De Croo (Open Vld) eerst met de minister-presidenten van de verschillende deelstaten wou overleggen.
De coronabarometer bestaat uit drie niveau’s; het niveau dat van toepassing is, is afhankelijk van het aantal ziekenhuisopnames en de opnames op intensieve zorg:
- Code rood: meer dan 500 opnames op intensieve zorg en dagelijks 150 nieuwe ziekenhuisopnames.
- Code oranje: tussen de 300 en 500 patiënten op intensieve zorg, dagelijks 75 nieuwe ziekenhuisopnames
- Code geel: minder dan 300 opnames
België zal starten in code rood, hoewel er momenteel 367 patiënten op intensieve zorg liggen. Dat valt te lezen in het wekelijks bulletin van Sciensano. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verduidelijkte dat die keuze werd gemaakt omdat de cijfers in ziekenhuizen nog zullen stijgen de komende dagen.
De barometer is geen “automatische piloot”, verklaarde premier De Croo. Het wordt het beslissingsinstrument voor het Overlegcomité, waardoor maatregelen worden genomen op basis van wetenschappelijke analyse en cijfers. Het Overlegcomité kan zelf wel beslissen om zelf extra maatregelen te treffen.
Aangepaste maatregelen
Vanaf vrijdag 28 januari zal de coronabarometer dus van kracht zijn. Enkele maatregelen worden ook vanaf dan aangepast:
- Publieksevenementen binnen en buiten worden weer toegestaan, met uitzondering van ‘dynamische evenementen binnen’, zoals dansfeesten of de nachtclubs.
De evenementen kunnen binnen doorgaan met 200 aanwezigen, met mondmasker. Zalen die plaats bieden aan meer dan 200 personen, kunnen tot 70 procent van hun totale capaciteit gebruiken. Als een goede luchtkwaliteit kan gegarandeerd worden, mogen zalen de volledige mogelijk bezetting benutten. - Begrafenissen en huwelijken kunnen blijven doorgaan.
- De horeca mag open blijven tot middernacht, waar dit tot nu toe 23u was. De andere maatregelen blijven nog van kracht. Als we naar code oranje overschakelen, wordt geen sluitingsuur meer gehanteerd.
- Georganiseerde activiteiten, zoals jeugdactiviteiten of sport, zijn toegelaten met maximum 80 personen binnen of 200 personen buiten. Overnachtingen op kampen zijn toegelaten.
- De binnenspeeltuinen, bowling- en dartszalen en binnenpretparken mogen terug open vanaf vrijdag.
Volgende maatregelen blijven wel gehandhaafd en veranderen niet:
- De maatregelen van het telewerken, winkelen en de mondmaskerplicht blijven gehandhaafd.
De coronabarometer en alle aangepaste maatregelen gaan in vanaf 28 januari.
Covid Safe Ticket
Het Overlegcomité besliste ook dat vanaf 1 maart een boosterprik noodzakelijk zal zijn om een geldig vaccinatiebewijs te hebben, tenzij de laatste prik minder dan vijf maanden geleden is. Enkel dan zal het CST groen oplichten. Een negatieve test of genezing van een Covid-besmetting zijn wel nog steeds geldig voor een geldig Covid Safe Ticket; geen 1G-beleid dus.